Ulønnet hjælpepræst indsat i Hedensted

Menigheden tog hjerteligt imod en mand, de kender godt, da Hans Jørgen Hansen søndag blev indsat i Hedensted Valgmenighed.

Det var både endestation på en lang rejse og påstigning til en ny, da Hans Jørgen Hansen søndag blev indsat som ulønnet hjælpepræst ved en festlig gudstjeneste i Hedensted Valgmenighed.

Menighedens anden præst, Roar Steffensen, får dermed en kollega, og menigheden får en fast afløser, når Roar er i Peru, hvor han er ansat som pendlermissionær af Luthersk Mission.

Roar har også tidligere været præst på deltid, nemlig på 80 procent, men nu har han ønsket en 70/30-fordeling mellem jobbene som præst og pendlermissionær.

Det gav menigheden en udfordring. Den var faktisk villige til at give slip på endnu en bid af Roar, men den havde samtidig behov for en præst, der kunne sikre kontinuitet, når han var i Peru.

Løsningen blev Hans Jørgen Hansen, der til daglig er leder af Foreningen af Kristne Friskoler.

Processen med at få en hjælpepræst har været undervejs et års tid, og som formanden for menighedsrådets udtrykte det i en hilsen efter gudstjenesten:

”Det har på en gang været en lang rejse at nå hertil. Og samtidig har det været et utrolig komprimeret forløb.”

Ikke teolog – og så alligevel

Hans Jørgen Hansen fylder 60 år om tre måneder, og nogle vælger i den alder at gå på efterløn. Hans Jørgen Hansen tog altså i stedet et job mere.

”For to år siden stoppede jeg efter 12 år i byrådet, og det gav jo noget mere tid. Men jeg er også sådan en, der hele tiden har gang i noget,” fortæller Hans Jørgen Hansen.

Den ny hjælpepræst har haft sin gang i valgmenigheden i Hedensted næsten siden dens start for ni år siden, så derfor kendte han til menighedens behov for en hjælpepræst – og tilbød sin assistance.

Egentlig er han ikke teologisk kandidat– men meget andet. Han er uddannet lærer, har taget en diplomuddannelse i ledelse og en kandidatgrad i informations arkitektur, og ja, så har han de seneste to år læst teologiske fag på masterniveau på MF i Aarhus.

”Jeg var på MF for at høre om deres efteruddannelse kunne være noget for de kristne friskoler, men da jeg blev præsenteret for fagene, sagde jeg, at det kunne jeg da tænke mig selv. Og jeg tror, at Gud har haft en finger med i spillet, så jeg kom i gang med de teologiske fag,” siger Hans Jørgen Hansen.

Undervejs i job og menighedsliv har tanken om at blive præst dog ikke ligget fjern. Folk har spurgt om ikke, det var noget for ham, og selv siger han:

”Jeg har altid nydt at forkynde, og vi har også haft en del lægmandsgudstjenester, som jeg har sat pris på at være med til.”

Biskoppen viste vej

Men hvordan bliver man præst i folkekirken, når man ikke er teolog? Det spørgsmål besvarede Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift, ved at nævne, at menigheden kunne bruge ”kaldelsesparagraffen”, som grundtvigske valgmenigheder har gjort i mange år.

Det er en paragraf, som siger, at en person, som ikke umiddelbart opfylder kravene til at blive præst i folkekirken, kan ansættes, hvis valgmenigheden ved en generalforsamling stemmer for ansættelsen med 2/3 flertal.

Det var menighedens formand Johnny Grønkjær og Hans Jørgen Hansen, der fik beskeden hos biskoppen. Og som den nye præst sagde ved receptionen efter indsættelsesgudstjenesten:

”Hvis vi havde været lidt mere karismatiske, havde vi nok løftet armene og sagt halleluja på vejen hjem.”

Hans Jørgen Hansen blev på baggrund af menighedens kald og efter sin bispeeksamen ordineret i Haderslev Domkirke den 8. januar.

Der var lækker lagkage til hele menigheden efter indsættelsesgudstjenesten. Og som man kan se på billedet består menigheden af en skøn blanding af mennesker i alle aldre.

 

Menighedens egen præst Roar Steffensen (tv.) indsatte Hans Jørgen Hansen i embedet i Hedensted Valgmenighed.

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights