Både ELNs formand Henrik Højlund og IMs formand Hans Ole Bækgaard har deltaget i radio-programmer, som opfølgning på den debat, som en kronik af 8 formænd for kirkelige organisationer d. 15. juni satte i gang.
Banen er kridtet op
I en samtale med Anders Laugesen dykker Henrik Højlund ned i enkelte af kronikkens formuleringer og fortæller om den forståelse af kristendommen kronikken er udtryk for.
Henrik Højlund siger bl.a. ”Banen er kridtet op og det er nødvendigt for at vi, både præster og lægfolk, kan fortsætte med at være og virke i den folkekirkelige ramme med fynd og klem. ”
I realiteten har det forkyndelses mæssige fællesskab har været brudt længe. Der er ikke noget nyt i den praksis, som beskrives i kronikken. “I praksis har det været sådan i årtier, at jeg ikke har inviteret nogen til at tale fra min prædikestol, som jeg ikke deler kristendomsforståelse med. Vi beder bare om klarhed for at kunne blive ved med at være der. I praksis er det også sådan, at vi er i vedvarende samtale og relation med de af vore kollegaer, som mener noget andet end vi gør. Jeg er med i provstikonvent med nogle som jeg er lodret uenige med, men vi kan tale godt og meningsfyldt med hinanden.”, udtaler Henrik Højlund.
Debat med biskop Karsten Nissen
Indre Missions formand Hans Ole Bækgaard var på P1 i Religionsrapporten i debat med biskop Karsten Nissen, hvor det samme emne var på plakaten. Det blev i debatten understreget at der er sket et brud i det folkekirkelige fællesskab, men der var uenighed om, hvem der havde ansvar for dette brud. Mens Hans Ole Bækgaard påpegede at der i 1997 blev taget et hensyn til det kirkelige fællesskab, så mente Karsten Nissen, at den linje som kronikken lagde op til på en afgørende måde udfordrede fællesskabet i folkekirken. Han så sig i øvrigt også forpligtet på at orientere om dette ved fremtidige præsentation af ansøgere til præsteembeder.