Sandbecks provokationer

KOMMENTAR: ”Alle mennesker er allerede kristne”. Det konstaterede lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Lars Sandbeck i  en klumme i Kristeligt Dagblad .” Det slap han heldigvis ikke afsted med uden mange protester fra vidt forskelligt hold.

Religionshistoriker Mikael Rothstein reagerede ved i klare vendinger at frabede sig Sandbecks omklamring: ”For Sandbeck er jeg pr. definition en del af et mytologisk spind, jeg ikke anerkender. Det giver mig kvalme. Det er ulækkert og brutalt over al måde,” skrev han blandt andet.

Tidl. biskop Steen Skovsgaard mener, at det nærmest er hovmodigt og ligner et overgreb, hvis han jf. Sandbecks tanke skulle påstå, at hans muslimske imam i virkeligheden er kristen. ”Jeg kan og skal naturligvis som kristen fortælle ham, at Gud elsker ham, men han må trods alt stadig selv svare på og stå til ansvar for, om han vil tro på den kærlighed.

René Sølvsten Nissen, ph.d.-studerende ved Dansk Bibel-Institut ytrede sig også om Sandbecks udsagn, og han mener, at det er enormt respektløst: ”Det lugter lidt af en religiøs, neo-kolonial tankegang,” kommenterer Sølvsten.

Reaktionerne har været mange. Min reaktion kan gå i flere retninger:

  1. Skuldertræk: Nå, er han nu der igen for at få opmærksomhed fra de kirkeligt engagerede, der stadig gider løfte et øjenbryn, når åbne døre klaprer lidt i tidens vind
  2. Undren: Hvis Bibel og bekendelsens ordlyd blot er en bland-selv-butik, var det så ikke mere ærligt ikke at ernære sig som teolog, men i stedet forsøge at slå sig op skønlitterær forfatter eller udbyde kursus i lommefilosofisk livstydning? Hvordan kan man helt se bort fra Bibelens tale om tro – og fortabelse?
  3. Vrede: Hvad bilder manden sig ind? Hvordan kan han tiltage sig magt til at erklære alle kristne, når Bibelen siger noget andet? Hvordan kan han være lektor på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, hvis han omdefinerer kirkens opgave fra at gøre alle til Jesu disciple til at fortælle dem, at de allerede er det.
  4. Selvransagelse: Retfærdigvis må man spørge om det skyldes bekvemmelighed eller selvgodhed, når kristne fastholder, at der altså findes ikke-kristne?

Frimodighed

Man kan også reagere med fornyet frimodighed. Der er noget at kæmpe for. Den sandbeckske usandhed må ikke blive uimodsagt mainstream i kirken. Det ville være synd.

Synd for menneskene. For Sandbeck, for mig og min nabo, for muslimer og for missionske. Det vil være synd, fordi det ikke er sandt. Kirken skal forkynde, som Bibelen lyder. Fra første til sidste side lyder ét langt kald til tro og efterfølgelse. Gud gav sin søn for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.

Tro ham, knyt relation til ham. Gud har ikke tvunget nogen ind i relationen. Altid allerede elsket, som Peter Bastian formulerede det. Men ikke altid allerede kristen.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

ELN søger ny landsleder. Måske noget for dig, der er netværker, organisator og kommunikator..?

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights