Der er stor glæde over, at kirkerne igen kan åbne dørene. Retningslinjerne er fornuftige, og onlineerfaringerne tager vi med, lyder meldingerne fra sogne-, valg- og frimenighed.
Tre ting går igen ved en rundringning til en folkekirke, en valgmenighed og en frimenighed på denne dag, hvor kirkerne åbner efter corona-lockdown.
For det første er det en stor glæde, at Guds folk igen kan samles i kirken.
For det andet er retningslinjerne til at håndtere.
Og for det tredje er der værdifulde erfaringer fra nedlukningen. Bl.a. har flere fulgt gudstjenesterne online, mens kirkerne var lukkede. Også folk, som normalt ikke finder vej til den fysiske kirke.
Folkekirken og øvrige trossamfund genåbner i dag mandag den 18. maj, men først i nat kom retningslinjerne for, hvordan de må åbne. Du kan se retningslinjerne her: Retningslinjer for en ansvarlig genåbning
Det siger præsten i sognekirken
“Det er en stor glæde, at vi igen kan holde gudstjenste. Nu har vi længe nok siddet hver for sig. Nu vil vi glædes. Vi skal selvfølgelig også lige finde vores ben nu, men jeg synes, retningslinjerne er meget fornuftige. De er til at håndtere, og de ligger meget godt i forlængelse af det, vi allerede gør i forbindelse med begravelse og bisættelse,” siger Sune Skarsholm, der er sognepræst i Løsning og Korning Kirker.
Sune Skarsholm nævner også, at kirken skal være opmærksom på et aspekt i forhold til dem, der frygter at mødes igen.
“Vi må signalere, at vi har styr på det. Hos os har vi flere gange nævnt, at: ‘Regler skal overholdes – og muligheder skal udnyttes’. Og det vil vi gøre!” siger han.
En af mulighederne er at holde flere gudstjenester om søndagen. En anden er hverdagsgudstjenester, som især er tænkt netop til dem, som er særligt sårbare.
I Løsning og Korning Kirker har der i den lukkede periode været daglig morgenbøn på nettet, og gudstjenester er også sendt online.
“Jeg er helt klart meget overrasket over, hvor mange der har set med. Både på tur med hunden og i Netto er jeg blevet mødt med et ‘Tak for en god gudstjeneste’ fra folk, jeg ikke lige har set før,” fortæller Sune Skarsholm.
I Løsning og Korning har erfaringerne allerede betydet, at det er besluttet fortsat at livestreame gudstjensterne. Men den digitale form har også flere muligheder i sig, noterer Sune Skarsholm
“Podcast-formatet kan noget, som jeg gerne vil arbejde videre med. Jeg har længe ønsket at mere undervisnig eller inspiration til de frivillige, og det kan være svært at hive folk af sted endnu en hverdagsaften, mens man nemmere kan finde tid til at høre et kvarters podcast,” siger han.
Det siger præsten i valgmenigheden
Valgmenighespræst ved Bykirken i Favrskov, Rasmus Kiilerich Breindahl, har endnu ikke talt med menighedsrådet om, hvad der rent praktisk skal ske nu, men hans umiddelbare reaktion er glæde.
“Det er dejligt, nu kan vi holde gudstjeneste igen, hvis vi vil. Det giver ny energi. Det er alligevel anderledes at mødes fysisk og være sammen om gudstjenesten,” siger han og peger på, at der også er en del udfordringer:
“Der er stadig mange ting, vi skal have afklaret. F.eks. er vi en menighed med mange børn, så vi skal have fundet ud af, om vi kan holde børnekirke og i givet fald hvordan. Og hvad med sangen? Det bliver en lidt flad fornemmelse, hvis ikke vi kan synge sammen,” siger Rasmus Kiilerich Breindahl.
Også i Favrskov har menigheden høstet gode erfaringer med at livestreame gudstjenester.
“Det er virkelig opløftende at se, at flere end normalt har set vores gudtjenester. Også nogle, som ikke ellers kommer i kirken. Det siger noget om, hvad mediet kan. Det skal vi tænke videre i, så vi kan nå længere ud,” siger Rasmus Kiilerich Breindahl.
Det siger præsten i frimenigheden
I Lemvig Bykirke bliver såvel åbningen som de nye retningslinjer også vel modtaget af præst Brian Christensen.
“Det er glædelig dag i dag. Og retningslinjerne ser meget fornuftige ud. Vi er heldige at have så stort et lokale, at vi kun i forbindelse med konfirmation behøver at tænke på tilmelding. Vi kan være lige som mange, som vi plejer at være. Og hvis der kommer flere, har vi også et ekstra lokale, vi kan tage i brug,” lyder meldingen fra Brian Christensen.
Mellem 60 og 80 mødes normalt til gudstjeneste i Lemvig Bykirke, og menigheden er langt på vej godt forberedt på gudstjenester efter de særlige retningslinjer. F.eks. bruger de ikke salmebøger, altergangen bliver kontinuerlig med “ensrettet” trafik og uddeling med handsker.
Også Lemvig Bykirke har livestreamet gudstjenester, men det er ikke noget nyt, for det gjorde menigheden allerede inden, corona lukkede kirkerne. Alligevel har menigheden oplevet, at flere har set med både lokalt og fra et større geografisk område.
Og så har Lemvig Bykirke gjort en anden erfaring, som de vil tage med i den kommende tid.
“Vi har fået en forøget opmærksomhed på gruppe, som er hårdest ramt af en nedlukning. Der er nogle, som ikke har familie eller andre omkring sig, og i de tilfælde giver det ekstra god mening f.eks. at ringe sammen eller mødes og gå en tur. Det vil vi blive ved med,” siger Brian Christensen.