Ritualernes betydning og alvor

Kristian Leth er vært for en programserie “Den 2. dimension” på DR, som søger efter åndeligheden i Danmark. Senest er han på besøg i Skt. Pauls kirke i Århus og samtaler med Elisabeth Hartman Evald

Sangeren og forfatteren Kristian Leth er i en udsendelse på DR K på torsdag d. 7. november på besøg i Århus hos Elisabeth Hartman Evald, der er en del af menigheden i Skt. Pauls kirke i Århus. Han følger hende til hverdagsgudstjeneste med skriftemål og til søndagens højmesse og de taler især om ritualernes betydning og alvor.

Mens mange danskere mest stifter bekendtskab med Follkekirken i forbindelse med de kirkelige handlinger og har en lidt overfladisk forhold til ritualernes indhold, så får Kristian Leth en ny oplevelse af den dybde som de gamle ritualer rummer. Elisbeth Hartman Evald glæder sig over at kunne træde ind og ud af ritualernes ord og de gør det lettere at deltage i gudstjenesten uafhængigt af dagens humør og stemning.

Ritualernes betydning

I udsendelsen er der lagt vægt på, at man her møder en højkirkelig tradition. Men denne skelnen mellem højkirkelig og lavkirkelig er ikke så vigtig siger sognepræst ved Skt. Pauls kirke Flemming Baatz Kristensen: Han siger om ritualernes betydning for menighedens gudstjeneste:

“Det, det drejer sig om for os alle må være,
* at vi lægger vægt på teologisk og liturgisk substans
* det, der udtrykker Guds ords fylde på en værdig og smuk måde og som menighederne kan ånde i år ud og år ind, uafhængig af hvordan følelserne og humøret er
*at få menigheden med på at fejre en gudstjeneste, som både lader os hvile og lader os lovsynge
* en pædagogisk og sjælesørgerisk måde at integrere kirkens liturgi

Det er det, vi må hjælpe hinanden med. Det er vores fælles opgave i respekt for hinandens forskelligheder.”

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights