11 organisationer står bag en undersøgelse af, hvordan og hvor meget bibelen bruges i hverdagen.
”Der er behov for, at vi taler mere om vores brug af Bibelen – både når det går godt, og når støvet samler sig på læderomslaget. Og den snak må meget gerne tages op i det kristne fællesskab”. Ifølge landsleder i Bibellæser-Ringen Lasse Holmgaard Iversen er det en af de konklusioner, som en ny rapport om bibelbrug peger på. Rapporten er blevet til på baggrund af en spørgeundersøgelse, som 11 organisationer gennemførte tidligere på året.
Mere positiv end forventet
Der er grundlæggende et stort ønske om mere bibelbrug blandt kristne i de netværk og organisationer, som står bag undersøgelsen. Og det er uanset om man i dag er flittig bibelbruger, eller endnu ikke har fået etableret en god vane med bibelbrug. ”Det er nemlig den gode vane, som mange savner, og jeg ser det som et udtryk for, at man har øje for potentialet i at læse i Bibelen, men at det desværre ikke er nok til, at man så også får åbnet op for den” siger Lasse.
Alligevel har undersøgelsen vist et mere positivt resultat end forventet, idet 41% af de adspurgte dagligt læser i Bibelen, og 27% gør det 3-4 gange i ugen. Dvs at 68% bruger Bibelen hyppigt. Men det gode kan altså blive bedre og det er der rigtig mange der ønsker.
Organisationerne bag undersøgelsen er enige om, at der må handles på undersøgelsens resultater, og der er flere idéer i omløb. Konkret er der planer om at udvikle et nyt redskab til bibelbrug for børn og familier. Der er også brug for fokus på, hvordan vi kan tale mere om Bibelens tekster i de kristne fællesskaber – fra bibelstudiegruppe-niveau til når vi er samlet på de store konferencer. Og så vil udviklingen af ressourcer til individuel bibelbrug i de kommende år blive med øje for flere forskellige målgrupper – bl.a. dem, som ikke er læsende af den ene eller anden grund.
Mange måder at læse og høre bibelens ord
Evangelisk Luthersk Netværk, har haft Andreas Wind, Kbh, som repræsentant for ELN i projektet og han fortæller om sin oplevelse af undersøgelsen:
“For mit vedkommende har det været en interessant undersøgelse fra starten af. En interessant pointe er, at mange oplever, at omfanget af deres bibellæsning, ikke står mål, med det de ønsker. Det kan tolkes i to forskellige retninger. Enten som en god og sund sult efter Guds Ord, eller også som en konstant dårlig samvittighed over ikke at gøre det godt nok.
Er det at sætte baren for højt at have et ideal om daglig bibellæsning her i 2016? Kan Markusevangeliet i høretelefonerne på vej på arbejdet, eller den ugentlige granskning af et bibelsk tema sammen med læsemakkeren erstatte den daglige personlige bibellæsning, eller bør dette stadig være et ideal?
Det er sådanne refleksioner bibelundersøgelsen har sat i gang hos mig. I en tid, hvor vores kilder til information er utallige, burde vi måske i højere lade ”informationen fra Gud” optræde på så mange forskellige platforme og formater som muligt.”
Læs den her
Rapporten er tilgængelig på bibelbrug.dk og her i en lang og en kort udgave.
Undersøgelsen er foretaget af Evangelisk Luthersk Mission, Indre Mission og Indre Missions Unge, Luthersk Mission og Luthersk Missions Børn og Unge, FrikirkeNet, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, Kristeligt Forbund for Studerende, Evangelisk Luthersk Netværk, Ordet & Israel og Bibellæser-Ringen.