Klokkenist slår til lyd for… Luther!

Tiden med corona har lukket meget ned. For Erik Kure har tiden lukket endnu mere op for Luther.

Hvis ikke du kan så meget andet under coronaen, så læs Luther!
Opfordringen kommer fra Erik Kure, organist, klokkenist og foredragsholder.

Erik Kure har tidligere læst Martin Luther, men dog mere sporadisk. Nu har han under coronaen systematisk pløjet Luther-skrifter igennem til stor glæde for hans eget trosliv. Og han deler gerne ud af begejstringen.

”Luther slår hele tiden fast, at vi ikke kan gøre noget selv for vores frelse. Det er dette klare, klare evangelium, der hele tiden er meget afgørende. Frelsen opnås alene ved det, Jesus har gjort, siger Erik Kure.

Erik Kure er organist og korleder ved Sct. Nicolai Kirke i Vejle. Han er desuden en anerkendt klokkenist, og har de seneste år holdt mere end 140 foredrag om klokker rundt om i Danmark. Under foredragene kommer han også ind på Luther, fordi reformatoren tog et opgør med den katolske kirkes åndeliggørelse af klokkerne.

”Hvis Luther er spændende, så er hans teologi det endnu mere! Og det er netop fordi han forkynder dette budskab, at frelsen alene er Guds værk,” siger han.

Både for læg og lærd

Erik Kure er overbevist om, at mange flere ville have gavn af at dykke ned i Luthers skrifter. De er tilgængelige på dansk, og ifølge Kure er skrifterne både for læg og lærd.

”Det kan godt være, at man skal have lidt tålmodighed, når man læser Luther, men udbyttet står i høj grad mål med anstrengelserne. Det egentligt svære at forstå er, at det kun er Guds nåde, der kan befri mig fra synden.

Mange steder får man ikke skelnet mellem Guds gave fra Guds opdragelse. Der er miljøer, hvor man har fokus på det, vi gør,” fortæller Erik Kure og citerer en af Luthers bramfrie og præcise formuleringer:

Gud kan ikke bruge vore gerninger, men det har vores næste!

”Det er jo som Poul Hoffmann siger – efter hukommelsen: Når du er kristen, skal du bare sætte dig i sofaen. Men der kan du selvfølgelig ikke blive siddende. Guds ånd vil virke i dig at virke.”

Erik Kure er opmærksom på, at nogle måske vil mene, at det kan blive for ensidigt eller særligt at hælde så meget til Luther. Men det er ingenlunde tilfældet, siger han:

”Det at læse Luther gør mig ikke mere separatistisk. Tværtimod. Der bliver faktisk mere plads til at rumme andre, når jeg selv ved, hvor jeg står.”

FÅ FAT I MARTIN LUTHERS SKRIFTER

En lang række af Luthers skrifter kan købes som bøger på dansk. Desuden er mange af skrifterne tilgængelige online, f.eks. på lutherdansk.dk

OM ERIK KURE

  • Organist, kantor og klokkenist ved Sct. Nicolai Kirke, Vejle.
  • Kirkeministeriets Klokkekonsulent 1999-2010.
  • Flittig foredragsholder om kirkeklokker og orgler – inkl. koncerter.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights