Klar og kærlig tale om køn og kirke

Gik du glip af Kirkeinspiration om Køn og Kirke. Læs mere her og lyt til Olof Edsingers indlæg.

Super aktuelt emne fik velfunderet behandling, da ca. 150 mødtes om emnet køn og kirke til ELN-konferencen Kirkeinspiration 2018.

Formiddagen var forbeholdt Olof Edsinger, generalsekretær i Evangelisk Alliance i Sverige, mens der om eftermiddagen var syv forskellige workshops.

I pauserne gik snakken, og det var tydeligt, at den aktuelle debat om flydende kønsidentiteter ikke udelukkende er for feinschmeckere, men et emne, der på mange plan trænger sig på i kristnes og menighedernes virkelighed.

Skrækeksempler fra Sverige

Olof Edsinger understregede i sine to oplæg, at der er en verden til forskel på tidens og Bibelens syn på køn og identitet.

Hør Olof Edsingers foredrag første del 

Hør Olof Edsinger foredrag anden del

Den normkritiske tilgang har som udgangspunkt et ønske om at ophæve grænser. Det betyder blandt andet, at selve kønnet ikke er biologisk bestemt, men blot en konstruktion, og intet må betegnes som normalt, fordi man derved kan hævde, at noget er unormalt.

I Sverige er man et lille skridt foran Danmark på vejen i retning mod flydende køn, og Edsinger gav eksempler på, hvordan det den normkritiske tilgang får indflydelse i børnehaver, skoler og lovgivning. Han gav tillige eksempler fra den svenske debat om køn. F.eks. dette citat:

“At mænd ikke føder børn er er et sprogligt fænomen. Det er i sprogbrug, at man er mænd og kvinder (hvis det skal være), det sidder ikke i kroppen. Det er en kropslig funktion at kunne føde børn – det har intet at køre med, hvilket køn man er – selv om vi på alle måder har lært netop det.” 

En verden til forskel

Ifølge Edsinger er der ingen tvivl om, at den normkritiske tilgang vil have voldsomt negative konsekvenser for såvel det enkelte menneske og som for samfundet.

Ifølge ham er det et overgreb mod børn at negligere deres biologiske køn. Og han gav i øvrigt flere eksempler på undersøgelser, der netop viser, at biologi er bestemmende for særlige kønskarakteristiske egenskaber.

Olof Edsinger viste også, hvordan Bibelens syn på køn er det stik modsatte. I Bibelen er det netop en styrke, at der er to køn, der komplementerer hinanden. To-kønsnormen er det helt grundlæggende, og i det hele taget er Biblen fuld af eksempler på, at normer og rammer er gudgivne.

Olof Edsinger er teolog og forfatter til en lang række bøger. Han har blandt andet skrevet bogen När minoriteteten tar majoriteten som gisslan. Den kan hentes som pdf her.

Om aftenen prædikede Jens Lomborg om Jesus – min identitet

Hør prædikenen her

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights