”Hold gudstjeneste. Det er livsvigtigt,” siger professor Kurt E. Larsen. ”Respekter forskellige holdninger,” siger ELN’s formand Jens Lomborg.
Myndigheder siger fortsat god for at afholde julegudstjenester. Og biskopperne bakker op. Men mange både præster og lægfolk overvejer alligevel i disse dage, om det er forsvarligt at gennemføre julegudstjenester – også selv om, man tager alle forholdsregler i forhold til at undgå smittespredning.
Kurt E. Larsen, professor på Menighedsfakultetet, er én af dem, der kraftigt opfordrer til at fastholde gudstjenesterne.
”Jeg mener, at netop i år skal vi holde julegudstjenester, fordi vi har brug for, at kirken bringer håb og trøst i denne tid. Jeg har fire argumenter for det,” siger Kurt E. Larsen.
Larsens fire argumenter er:
”For det første har sundhedsmyndighederne sagt god for, at det er forsvarligt. Så der er ikke en ydre grund til, at vi skal aflyse.
For det andet har man i kirkerne vænnet sig til at overholde alle restriktioner, så der er ingen grund til bekymring.
For det tredje har livsvigtige butikker med dagligvarer åbent, så man kan købe fødevarer. Kirken er også en slags butik, hvor vi har livsnødvendig åndelige føde til mennesker. Kirken er om nogen den butik, der har brug for at holde åbent. Kirken kan ikke sammenlignes med et kulturtilbud, den er livsnødvendig.
For det fjerde vil en læge eller sygeplejerske uden symptomer ikke overveje, om det nu går an at tage på arbejde, fordi ’jeg kunne måske smitte nogen’. De tager afsted, for deres arbejde er nødvendigt. Det samme gælder præster og kirkens øvrige ansatte.”
Men er det ikke forståeligt, at mange bekymrer sig om, at der er en særlig risiko i julen, når mange rejser på kryds og tværs af landet og kan tage smitten med sig?
”Jo, jeg kan godt forstå det, hvis man f.eks. begynder at give kram og ikke overholder retningslinjerne. Men overholder man dem, så er der ikke grund til bekymring. Vi holder heller ikke op med at færdes i trafikken i Aarhus, fordi det potentielt er farligt, vi tager vores forholdsregler og ser os for. Og livet er jo risikabelt,” siger Kurt E. Larsen.
Respekter forskellig holdning
I ELN opfordrer formand Jens Lomborg til at følge myndighedernes anvisninger.
”Jeg ved, at der er forskellige holdninger – ikke blot smittetrykket, men også bekymringstrykket stiger – og jeg vil gerne opmuntre til, at vi ser på hinandens løsninger med milde øjne. Kristne når forskellige konklusioner i overvejelserne om fysiske gudstjenester eller ej.
Vi mærker på den ene side alle behovet for at være sammen om at fejre Kristi komme. Vi har brug for at dele håb og trøst. Men på den anden side forstår jeg godt, hvis nogle mener, at det i år ikke bliver ved fysiske gudstjenester. Man streamer måske gudstjenester online, og hvem ved, måske får menighedens håndværkere lyst til at bygge en gigantisk julekrybbe i en fart, pyntet med blomster, lys og et godt budskab. Noget som byens folk virkelig kan glæde sig over, når de slår et smut forbi på en gåtur i juledagene. Kort sagt: Hvis man aflyser, så tænk i den mindste kreativt. Del juleglæden ud! Som Poul Hoffmann engang skrev: ”Kun i kampen for at bevare juleglæden for andre, bevarer vi den for os selv”.
I Skjern Bykirke, hvor Jens Lomborg er præst, fastholder man indtil videre de tre planlagte gudstjenester.
”Vi har tilmelding, vi fører lister over deltagerne til de enkelte gudstjenester, så vi kan hjælpe med at opspore eventuel smitte, og vi overholder alle restriktioner, så vi ser frem til at fejre ikke én stor fælles gudstjeneste, men tre gudstjenester med ét stort fælles tema: Kristus kom til os, der sidder i mørke og dødens skygge.”