Hverdagens gudstjeneste begynder om søndagen

Galten Valgmenighed vil være synlig og nærværende. Det er den i en nedlagt Brugs og dér, hvor menigheden bor.

MÅNEDENS MENIGHED: Det er meget betegnende, at Galten Valgmenighed holder til i en nedlagt Brugs i Skovby, der er vokset sammen med Galten. Menigheden vil nemlig gerne være både synlig og nærværende – lige dér hvor menigheden lever til hverdag.

Og derfor siger menighedens præst Martin Eskesen:

”Det vigtigste for os er, at gudstjenesten bliver et samlingssted for hele menigheden. Det er vores nerve og vores udgangspunkt, så vi kan gå derfra til hverdagens gudstjeneste. Vi vil gerne være kirke 24/7. Vi vil ikke bare være os selv, men vil gerne have flere med.”

Siden begyndelsen har det været et pejlemærke, at mennesker i lokalområdet skal lære kirken at kende gennem medlemmerne. Både præst og medlemmerne er nærværende som naboer, som forældre og på mange andre måder som en del af områdets hverdagsliv.

Læs også Her er der god plads – og brug for børn

Borgerservice og byfest

Nærvær og synlighed giver sig også andre konkrete udslag. I foråret 2018 arrangerede menigheden kursus for par, hvor ca. en fjerdedel af deltagerne ikke i forvejen havde tilknytning til kirken.

Valgmenigheden har desuden to gange om året tilbudt Borgerservice, det vil sige hjælp f.eks. til havearbejde eller andre praktiske opgaver.

Og i 2018 besluttede menigheden at deltage med en stand til den årlige byfest i Galten. Her var man klar med kaffe og en skarp konkurrence på paratviden om valgmenigheden.

Begge dele har givet positiv synlighed – og gode snakke, fortæller Martin Eskesen.

”Lige pludselig får vi kommentarer som: ’Nå, er det jer, der holder til i den gamle Brugs’ eller ’har I allerede været her i 10 år’. Det har betydet noget for vores synlighed. Desværre har vi ikke lige nu kræfter til at tilbyde Borgerservice, men vi håber, at det kommer i gang igen,” siger Martin Eskesen.

En bro fra søndag til mandag

At menigheden ønsker at være kirke 24/7 har desuden affødt, at der søndag bliver bygget bro til hverdagen, når nogle fra menigheden til gudstjenesten har fortalt ’Det skal jeg på mandag’. Det skal forstås sådan, at de har delt en udfordring eller en opgave fra deres dagligdag. Det kan f.eks. være, hvordan én får hjælp til at være åben om sin tro, og så har menigheden bedt for netop det.

”Vi har oplevet meget konkret bønhørelse, og samtidig giver det os også et større kendskab til hinanden,” fortæller Martin Eskesen.

Vi må prioritere

Spørger man Martin Eskesen, hvilke udfordringer menigheden har, nævner han, at det kan være en udfordring at finde folk nok til alle opgaver. Nogle teams har mange folk, andre få, og det svinger over tid, hvor der mangler ressourcer.

Martin Eskesen nævner, at det også er et emne for forbøn.

”Men vi må også konstatere og respektere, at vi ikke kan mere end det, vi kan. Og så må vi prioritere. Gudstjenesten om søndagen er menighedens nerve. Det er udgangspunktet, det er derfra det andet kommer, hverdagens gudstjeneste, hvor vi udnytter de muligheder vi har,” siger Martin Eskesen.

FAKTA OM GALTEN VALGMENIGHED

Galten Valgmenighed ligger i de to sammenvoksede byer Galten og Skovby.

Menigheden begyndte med tilkaldegudstjenester i 2003, men der var stiftende generalforsamling i august 2008 og indsættelse af menighedens første præst, Daniel Søgaard Lind 1. søndag i advent 2008.

Til at begynde med var man i forsamlingshuset eller man lejede sig ind i IM’s missionshus eller FDF’s spejderhytte. Da der var et ønske om at få egne lokaler, tog menigheden et nyt skridt i foråret 2015, hvor man lejede sig ind i den nedlagte Brugs. Folk i menigheden stod selv for ombygning og renovering, som kun tog tre måneder, før man var klar til første gudstjeneste.

Siden menigheden blev dannet i 2008, er den i gennemsnit vokset 10 procent om året, og nu er der 90 voksne medlemmer og ca. 165 med børnene.

Martin Eskesen har været præst i valgmenigheden siden 2014

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights