Luthersk konference i Etiopien havde fokus på Østafrika og discipelskab. Et enkelt udsagn fra det afrikanske kontinent lyste særlig klart.
Den lutherske kirke i Tanzania. ELCT, vokser sine steder med 10 procent om året og har nu flere end 6,5 mio. medlemmer.
I Etiopien er Mekane Yesus-kirken de seneste år vokset med ca. 650.000 mennesker om året, og kirken har nu 9,5 mio. medlemmer.
Hvad sker der?
Ifølge den tanzanianske biskop Fredrick Shoo fra ELCT er svaret enkelt: ”Folk fortæller åbent og uden skam: Hvad har Jesus gjort for mig!”
Biskop Shoo deltog som oplægsholder i den internationale lutherske konference i Etiopien fra den 4.-6. september, hvor også ELN var repræsenteret med tre deltagere, formand Jens Lomborg, pastoral vejleder Børge Haahr Andersen og landsleder Dorte Leergaard.
Vi deler det bedste
Bishop Shoo gentager sin pointe i kaffepausen:
”Søster, fortæl ikke folk, at de skal tro på Jesus. Fortæl folk, hvad Jesus har gjort for dig,” siger han venligt og føjer til:
”Her hos os deler vi, når vi har noget godt. Derfor deler folk også, hvad Jesus har gjort for dem. Det passer godt i vores afrikanske kontekst.”
Det er netop denne øst-afrikanske kontekst, der er udgangspunktet for konferencen. Temaet er discipelskab og både biskop Shoo og præsident Yonas fra Mekane Yesus-kirken fortæller samstemmende, om vækst, der følger samme princip som de allerførste disciple: Vi har mødt Jesus, kom og se!
De fortæller også om hver deres strategiske arbejde, der lægger vægt på oplæring, så nye kristne bliver modne kristne. De fortæller om bøn, hvor man mødes kl. 6 om morgenen eller efter arbejde. Om bibelstudier i nabolagene. De fortæller også om udfordringer. Om det store behov for oplæring. Om stigende interesse for traditionel religion om og om indflydelse fra sekulær vestlig kultur.
Et kolossalt indtryk
For os fra nordvestlige himmelstrøg, hvor det kan føles som om alting gror langsomt eller går til i kulde, var det et stort vidnesbyrd at møde repræsentanter fra de voksende kirker.
Det har gjort et kolossalt indtryk at møde de kristne her. Det kommer jeg mig ikke over de første årtier.
”Det har gjort et kolossalt indtryk at møde de kristne her. Det kommer jeg mig ikke over de første årtier,” siger Børge Haahr Andersen, rektor for DBI og ELN’s pastorale vejleder, der var med på konferencen.
Børge Haahr Andersen har et helt særligt bagtæppe for sine oplevelser. Han har en bror, der har været missionær Etiopien og et forældrepar, der i menneskealdre var missionsvenner om en hals.
”De bad og de bad og de bad for Tanzania og Etiopien. Selv for kejser Haile Selassie. Mine forældre og mange andre bad i årevis. Undervejs så det umuligt ud, og nu er her de to største lutherske kirker. Midt i al menneskelig skrøbelighed, så er kirken vokset. Det er meget opbyggeligt,” konstaterer Børge Haahr Andersen.
Han noterer i øvrigt også, at det var velgørende at være på en luthersk konference med fokus på discipelskab.
”Den lutherske tradition har jo ellers det dårlige ry aldrig at tale om discipelskab, men det har vi mødt med eftertryk her!
Læs også fra konferencen Odense-erklæringen går verden over – og hjem igen
OM KONFERENCEN
Global Confessional and Missional Lutheran Forum blev afholdt i Etiopien 4.-6. september for ca. 50 kirkeledere.
Der var deltagere fra Mongoliet, Indonesien, Syd-Sudan, Kenya, Tanzania, Etiopien, Peru, Bolivia, USA, Canada, Sverige, Norge, Tyskland og Danmark.
Fælles for deltagerne er et ønske om at fastholde kirken på Bibel og bekendelse.
ELN’s udgifter i forbindelse med konferencen var venligt dækket af fondsmidler.