Hovedet i Bibelen og Bibelen i hjertet

Mød en mand, der kan store dele af bøgernes bog udenad. Til stor glæde for sig selv og andre.

ELN’s netværk rummer mange forskellige mennesker med mange forskellige evner og tjenester. Ét af dem har et særligt kald til at dele Bibelen ved at recitere den.

Manden er Klaus Højgaard Laursen, og torsdag den 17. januar er det gang nr. 500, at han er på job for at recitere et større stykke af Bibelen.

Det begyndte helt tilfældigt – eller som han selv siger: Gud-fældigt, da han som teologisk bachelor gik til undervisning i Aarhus Valgmenighed. Her blev han udfordret til at lære nogle få ord fra Filipperbrevet udenad. Men han blev grebet og tænkte, at han måske kunne lære hele brevet udenad og gik i gang fra kapitel 1 vers 1. Det kunne han – og han blev opfordret til at recitere for andre.

Siden er det blevet til mange skrifter, og undervejs har han studeret memo-teknik og øvet sig og øvet sig og øvet sig.

”Jeg har ikke mere end almindelig hukommelse, men det kan lade sig gøre med teknik, passion og hårdt arbejde,” siger Klaus Højgaard Laursen.

Ordet gør en forskel

Klaus Højgaard Laursen lever nu af at recitere Bibelen i mange forskellige kirkelige sammenhænge.

Og Ordet gør noget – både ved ham og tilhørerne.

”Jeg kan mærke, at der er en stor forskel på at vide, hvad der står, og hvor det står og så at have ordene hos sig hele tiden. Ordene flytter ind og kommer til at fylde mig, og det gælder alle mulige ord i Bibelen. F.eks. hænger trøsteordet om ikke at være bekymret for noget fast i mig,” siger Klaus Højgaard Laursen.

På samme måde oplever han, at teksten når frem til tilhørerne, hvad enten der er tale om garvede bibellæsere eller en flok konfirmander.

Tror du, at dine tilhører mest bliver imponerede over, at du kan så meget udenad, eller bliver de ramt af Ordet på en anden måde end sædvanligt?

”Nogle bliver selvfølgelig imponerede over, at jeg kan det, men det glæder mig meget, at jeg mest oplever, at Bibelens ord bliver hørt. Hvis jeg for eksempel reciterer hele Markusevangeliet eller Bjergprædikenen, så har mange sagt, at de hørte noget nyt eller opdagede en ny sammenhæng,” forklarer Klaus Højgaard Laursen.

Når han arbejder med teksten, arbejder han også intenst med sin fremførsel, og han lægger tillige en tolkning i teksten, som kræver både viden, lydhørhed og indlevelse fra hans side.

Klaus Højgaard Laursen fortæller i den forbindelse, at han måtte trække på smilebåndet, da en præst for nogen tid siden spurgte, om ikke han savnede at arbejde teologisk med teksten…

”Jeg forstår jo godt, hvad han mener, men jeg kan ikke forestille mig noget mere teologisk end at arbejde så koncentreret med Bibelens tekster,” siger han.

Fuldstændig unplugged

Recitation af tekster er meget anderledes end mange tendenser i tiden. Ingen videoklip, ingen musik, ingen slides, ingen interaktion – i hvert fald ikke ud over den, der sker mellem det talte ord og tilhørernes hoveder.

Man fornemmer ikke, at Klaus ønsker at være en Rasmus Modsat i vores online virkelighed, men han værdsætter den ro, konceptet skaber.

”Enkelheden tiltaler mig virkelig. Der er bare mig og en kasse, jeg kan sidde på – og så er vi i gang.

I dag har jeg lige været ude ved 40 konfirmander, og så snart der var pause, sad de 30 af dem med deres mobiler, men når jeg var i gang var de opmærksomme. Jeg fornemmede faktisk, at roen og ordene skabte et rum, som de godt kunne lide,” siger Klaus Højgaard Laursen.

På torsdag er det gang nr. 500, at manden med ordene er på igen. Denne gang sker det i Tyrstrup Kirkes Sognehus i Christiansfeld og aftenens recitation er Markus Live.

Om Klaus Højgaard Laursen

Klaus Højgaard Laursen er 40 år. Han er gift med Mette og parret har tre børn.

Familien bor i Gjern og er med i Søhøjlandets Kirke.

Klaus Højgaard Laursen tilbyder en bred vifte af arrangementer og workshops. Han arrangerer desuden ture til Israel i samarbejde med Felix Rejser, så man kan høre de bibelske tekster på rette sted.

Læs mere på Klaus’ hjemmeside Bibelen Live

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights