Høje bølger og store dybder i dåbsvandet

Hvad er dåben? Utidssvarende, behæftet med et formidlingsproblem eller er den et holdbart, livgivende, uforanderligt sakramente? Debat og dåbssalme har hver sit bud.

Den seneste tid har en heftig debat om dåben udfoldet sig i Kristeligt Dagblad. For hvad er dåben? Er den utidssvarende, er den behæftet med et formidlingsproblem eller er den et holdbart, livgivende, uforanderligt sakramente?

Et af angrebene på en klassisk, bibelsk forståelse af dåben fik ELN, IM og LM til at protestere i et fælles debatindlæg. Læs indlægget her.

Positionerne i debatten kan i grove træk deles i disse grupper:

  • Dåbsritualet og dåbsteologien er ikke forståelig for moderne mennesker, og derfor må teologien nytænkes. Det moderne menneske forstår ikke – og kan ikke acceptere tale om arvesynd, fortabelse og frelse.
  • Dåbsritualet har et rigt indhold, men er uforståeligt, og derfor skal ritualet ændres, så det bliver mere tilgængeligt.
  • Dåben og dåbsritualet er udtryk for virkeligheden: I dåben bliver man et Guds barn, man knyttes sammen med Kristus og får del i det evige liv ved dåb og tro på Kristus.

Uden tvivl rummer dåben sandheder, som er umiddelbart uforståelige: Guds ord og vandet, der smelter sammen og gør en verden til forskel og skaber tro i den spæde.

Men nogle gange kan et paradoks blive far til sand poesi, der fanger netop det, som er så svært at forklare. Det kan man f.eks. forvisse sig om ved at læse eller synge Daniel Linds skønne dåbssalme Et himmelsk lysglimt

Her bliver det uforståelige til undren, glæde og taknemmelighed. For har et lille barn virkelig brug for Guds tilgivelse – ikke kun hans beskyttelse? Er arvesynden virkelig en realitet i det lille liv, og kan et hjælpeløst lille menneske tro noget, det ikke forstår det mindste af.

Ja, siger salmen. Hør bare:

Mel. Det dufter lysegrønt af græs

Et himmelsk lysglimt slipper ned
og fylder os med lykke,
en undren og en kærlighed,
vi sjældent kan udtrykke.
Hvor er det stort, hvad Gud har gjort,
skabt liv i kvindens mave,
en lille kostbar gave.

I dåben åbner Gud sin dør
så lyset fra hans rige
kan stråle ud som aldrig før
og mørkets magt bekrige.
Vi var fortabt, men Gud har skabt
nyt håb om bedre tider
helt uden skyggesider.

Den tillidsfulde barnetro,
som ingen kan forklare,
kan kun Guds Ånd få til at gro
og kun Guds ord bevare.
Guds ord og Ånd går hånd i hånd
med løftet om et under:
Den spæde tros vidunder!

Salmens forfatter Daniel Lind forklarer her om baggrund for at skrive salmen.

Debatten fortsætter

I løbet af foråret barsler et udvalg nedsat af biskopperne med en rapport om dåb og nadver. Rapporten følges op af en åben konference og mere offentlig debat.

Biskopperne nedsatte i 2016 tre fagudvalg: Ét der arbejder med gudstjenesten, ét der som nævnt arbejder med dåb og nadver og et der ser på, hvordan man fremover kan arbejde med liturgi i folkekirken.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights