Gudstjenesten er kirkens vindue

Vendsyssel Frimenighed er månedens menighed i menighedsnetværket – en menighed der har særlig fokus på gudstjenesten.

Vendsyssel Frimenighed er snart 6 år gammel og holder til i det nordvestlige hjørne af Frederikshavn, hvor man mødes til gudstjeneste 2-3 gange om måneden med 87 deltagere i gennemsnit. Johnny Oslo Tidemand er præst på en 60% ansættelse.

Johnny Tidemand fortæller om menigheden: “En stor del (ca. 1/3) af menigheden er asylansøgere, især fra Iran. Desværre må vi tage afsked med størstedelen af dem netop i disse dage, da det lokale asylcenter er ved at lukke. Det har på flere måder været en rigdom for vores menighed at have disse asylansøgere hos os. Dels laver de lækker mad!, men det er også en spændende udfordring at skulle besvare deres spørgsmål til Bibelen og teologien. Det giver anledning til at tænke sig grundigt om, for mange af de ting, de undrer sig over, er noget, vi tager for givet, men det er faktisk ikke altid let at svare på.

Et eksempel på de undrende spørgsmål kan være: Hvorfor har Jesus så mange navne? Det er forvirrende, at han både hedder Menneskesønnen, Messias, Kristus, Jesus, Herren (som i øvrigt også er navnet for Gud), Immanuel, Lammet osv. Det er faktisk svært at svare på, hvorfor der er så mange navne hæftet på Jesus. Jeg har fået masser af undervisning om, hvad de betyder, men aldrig om hvorfor der er så mange”

I Vendsyssel Frimenighed er man spændte på at se, hvordan det påvirker gudstjenesterne m.m., når der ikke længere er så mange asylansøgere. Og især spændte på at se, om de finder ind i gode kristne fællesskaber der, hvor de kommer frem. Endelig er man også i forventning til, hvad Gud lægger menigheden på hjerte, når der bliver ekstra timer fri i kalenderen.

Kirkens vindue

Johnny fortæller om deres fokus på gudstjenesten: “Gudstjenesten er kirkens vindue ud til verden. Derfor har vi særligt stort fokus på gudstjenesten. Et af vores mål er at være særlig opmærksomme på, at folk skal få en god oplevelse, når de kommer til gudstjeneste hos os og ’kigger ind’ gennem dette vindue.

Vi ønsker, at alle, der kommer, skal opleve sig velkommen i fællesskabet. Derfor har vi altid nogle værter, der byder velkommen i døren, og vi har også altid en kop kaffe efter gudstjenesten.

At få en god oplevelse af gudstjenesten handler ikke kun om fællesskabet. Vores program (liturgi) skal glide godt, og det skal på én gang opleves både nærværende og afslappet og samtidig højtideligt med en vis alvor.

Det er også vigtigt for os at have fokus på børnene i vores gudstjenester. Jesus selv sagde, at vi ikke må hindre børnene i at komme til ham, men en gudstjeneste, der ikke tager højde for børnene, bliver let sådan en hindring. Derfor har vi børnesange og børneforkyndelse som en naturlig del af gudstjenesten, inden de går ind i caféen til Børnekirke under prædikenen.

Og så skal der selvfølgelig være en ordentlig forkyndelse. Som forkynder forsøger jeg at give menigheden noget viden, noget at tænke over, og også gerne hjælp eller udfordring til hvordan den enkelte kan bruge dagens tekst/tema i sin hverdag.”

Kirke i lokalområdet

I menigheden har man ønske om at etablere sig godt som kirke i byen og lokalområdet, men oplever også netop dette som en udfordring, bl.a. fordi størstedelen af medlemmerne ikke bor i byen, men i de omkringliggende byer. Det betyder bl.a. at  selvom det endda skulle lykkes os at få naboen med i kirke, så når man ikke lokalområdet. Derfor er der lige nu mange snakke om, hvordan man kan være synlige i Frederikshavn – og hvordan man kan invitere naboen med, uanset hvor man bor ?.

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights