Bibelen 2020 er en oplagt anledning til at gå i gang med ÅBS. Det kræver blot to kristne med lyst til at åbne Bibelen sammen med nye læsere.
”Kom nu i gang!” Bibellæser-Ringens meget venlige landsleder, Lasse Holmgaard Iversen, erklærer, at han gerne kommer med en kærlig ment opsang til erfarne bibellæsere:
”Vi har i år fået en ny oversættelse Bibelen, som er lettere at gå til, og den chance må vi simpelthen ikke misse,” siger han og opfordrer til, at man rundt om i menighederne går i gang med ÅBS, Åben bibelstudiegruppe.
Hvad er ÅBS
ÅBS er et gammelt koncept, men med Bibelen 2020, er det en indlysende god ide at pudse konceptet op igen.
I en ÅBS-gruppe mødes gerne to erfarne og flere nye bibellæsere for at læse en tekst på lige fod. Det skal forstås sådan, at man læser en tekst, og hele tiden lader teksten være udgangspunktet for samtalen. Først observerer man – hvad sker der, og hvem agerer? Dernæst kan man se på, hvad teksten har betydet for dem, der var til stede eller hørte den første gang. Og endelig til sidst begynder man at spørge, hvad teksten kan sige til os i dag.
Hvad er det, der så godt ved ÅBS?
”Det gode er, at ÅBS skaber et forum, hvor man kan mødes på lige fod. Og ved at turde lade teksten tale, kan man sammen få en erfaring af Bibelens dybe, underfundighed og skønhed. Selvfølgelig sætter de erfarne bibellæsere rammen, men hvis man holder sig til at fokusere på teksten, så er der noget at hente og bidrage med for både den nye og den erfarne.
Det er min oplevelse, at erfarne læsere får nye møder med kendte tekster, fordi nye ser andre vinkler, som dem med faste fortolkningsnøgler ikke får øje på. Knap så erfarne bibellæsere ser teksten med friske øjne, og de har også nogle gange en større frimodighed til at stille spørgsmål,” siger Lasse Holmgaard Iversen.
Hvem kan gå i gang?
Hvad kræver det at gå i gang med ÅBS?
Ifølge Lasse Holmgaard Iversen kræver ÅBS ikke meget andet end et par kristne med lyst til at åbne bibelen og lyst til at skabe rammerne om en studiegruppe.
”Hvis man vil i gang med ÅBS, så kræver det mest af alt, at man har lyst til at være med til at åbne Bibelen for mennesker, der ikke kender den godt i forvejen.
Man behøver ikke være en særlig evangelisttype eller være meget bibelkyndig. Det kan faktisk være en fordel, hvis man er lidt usikker på, om man nu er vidende nok eller kan svare på alle spørgsmål. Det betyder nemlig, at gruppen sammen kan undre sig og finde svar sammen i teksten,” siger Lasse Holmgaard Iversen og understreger:
”Det er ikke farligt at undre sig eller søge efter svar sammen. Et meget vigtigt element i en åben bibelstudiegruppe er netop, at det er et ærligt møde mellem mennesker og mellem teksten og den enkelte.
Der er jo også den befriende pointe, at det aldrig er mig, den erfarne, der skaber troen i et menneske, det kan kun Gud. Det er Helligåndens arbejde.”
Start-kit – en praktisk håndsrækning
Hvis man vil gå i gang, kan man invitere nogle, man har relationer til, eller man kan invitere via sin menighed. Det kan foregå hjemme eller i menighedens lokaler.
Bibellæser-Ringen har lavet en super god, kort og præcis guide til, hvordan man griber det an, hvis man vil i gang med ÅBS.
I guiden er der forslag til tekster og gode spørgsmål, ligesom der er lavpraktiske fif til, hvordan man griber en bibelstudieaften an (print teksten f.eks.) – hent den her Kort guide til ÅBS
ELN har også lavet forslag til en flyer, en plakat og opslag til hjemmeside og Facebook, som man frit kan bruge. Materialet er lavet i Word, så man nemt kan redigere og tilpasse det. Find det her: ÅBS-kit til fri afbenyttelse