Folkekirken har ikke monopol på skole-kirkesamarbejdet. Det viser erfaring fra Lemvig.
INSPIRATION: Brian Christensen, præst i Lemvig Bykirke, har med held tilbudt lokale folkeskoler et skole-kirkesamarbejde. Indtil videre har det resulteret i to forløb med en skole i oplandet. Det ene var et salmeprojekt for 6. klasse og det andet et projekt med bibelfortælling for 2.-3. klasse.
Brian Christensen inviterede i efteråret tre folkeskoler til et samarbejde. To skoler benyttede sig ikke af tilbuddet, da man allerede havde et fint samarbejde med folkekirken. Men den tredje skole tog imod det.
Døren til skolen blev åbnet helt, da en elev i 6. klasse havde sin klasse og sin lærer med på besøg i bykirken, fordi eleven selv kommer der. Efterfølgende blev Brian Christensen kontaktet af en anden lærer fra skolen, som han nu har samarbejdet med om de to projekter.
Og det har skolen ikke fortrudt, kan man se af den anbefaling, læreren giver. Hun skriver blandt andet:
”Som kristendomslærer kan det sommetider være svært at udtænke en plan for, hvordan man gør tørt og svært stof ”spiseligt” for eleverne, og det har derfor været en sand fornøjelse at deltage i dette forløb, da Brian har en rigtig god indgangsvinkel til emnet.”
I salmeprojektet blev eleverne i øjenhøjde præsenteret for Brorson, Grundtvig og Sigurd Barret. Og bibelfortællingen blev en levende gennemgang af Jakobs liv inklusive linsesuppe, himmelstige og en rigtig Laban.
Det er også vores ansvar
Brian Christensens tilgang til skole-kirkesamarbejdet er dobbelt. For det første vil Lemvig Bykirke gerne være kendt i lokalområdet, så nogle får lyst till at komme og være med. For det andet er det også kirkens opgave at formidle den kristne kultur, som er og har været grundlæggende for vores samfund.
”Det er ikke kun en opgave for folkekirken at give den almindelige dansker en viden om, hvad kristendom er. Vi har et medansvar for den formidling,” siger Brian Christensen.
Brian Christensen har været i dialog med såvel skoler, lokale præster og provsten om initiativet, og det er ikke blot modtaget med åbne arme.
”Det har ikke bare været nemt at gå i gang med. Der har været nogen skepsis. Men det er godt at se, at folkekirken ikke har monopol på skole-kirkesamarbejdet,” siger han.
De bedste anbefalinger
Invitationerne til mere samarbejde i foråret er sendt af sted. Og invitationerne kan nu suppleres med disse skønne udtalelser fra børn, der allerede har deltaget:
”Jeg kunne godt lide en af de sange Brian viste os (op alting gud har gjort).”
”Det var også spændende og sammenligne salmerne fra de gamle (salmedigtere, red.) og Sigurds salmer. Sangen op al den ting som gud har gjort den sang vi meget i lidt tid oppe på skolen.”
”Det var mega sjov da vi lavede den der stjerneløbleg. Det var spændende at man hørte Sigurds salmer for dem kunne man meget bedre forstå, og det var også godt at man hørte noget om digtere.”
Lemvig Bykirke har fået støtte fra Borgfonden til skole-kirkearbejdet, ligesom menigheden i Lemvig Bykirke har givet ekstra til projektet, så Brian Christensen kan bruge tid på skole-kirkesamarbejdet.