Vil du læse noget, du kan bruge til noget? Så læs Forvandlet ved at se. Den handler om helliggørelse. Og det er (måske) overraskende opmuntrende.
Lækkert layout, overskuelige afsnit og et ukompliceret, flydende sprog trækker læseren ind i et ellers svært tilgængeligt terræn: Helliggørelsen.
Bare ordet kan skabe reaktioner fra slet skjult kedsomhed til stor vagtsomhed. For er det nu nødvendigt at beskæftige sig med det kristne livs vækst? Er alt ikke sagt med retfærdiggørelsen, og skal man ikke passe på, at den kristnes liv stjæler opmærksomheden fra Kristus selv?
Nej, nej og nej, lyder svaret, hvis man spørger Henrik Nymann Eriksen, forfatter til den nyligt udkomne bog Forvandlet ved at se, som netop handler om helliggørelse.
Henrik Nymann Eriksen er forstander på Luthersk Missions Højskole, LMH og medlem af ELN’s landsledelse. Han har skrevet bogen på opfordring fra KFS.
Og emnet er vigtigt, mener forfatteren, selv om han erkender, at han står i en tradition, hvor der har været en vis berøringsangst over for at tale om troens frugter og et nyt, liv der vokser.
Traditionelt har det nok været sådan nogle steder, at fokus især har været på, at du er en synder, du bliver ved med at være en synder, og det kan ikke ændres. Men det er jo en reduceret beskrivelse af den kristnes virkelighed
”Traditionelt har det nok været sådan nogle steder, at fokus især har været på, at du er en synder, du bliver ved med at være en synder, og det kan ikke ændres. Men det er jo en reduceret beskrivelse af den kristnes virkelighed,” siger Henrik Nymann Eriksen.
Han uddyber ved at nævne to fakta, der gælder, når et menneske bliver kristent.
”Billedlig talt er der et juridisk spor, hvor man én gang for alle er retfærdiggjort. Og så er der et organisk spor, hvor der ved genfødslen er skabt et nyt liv, som skal vokse. Begge dele er sandt samtidigt.”
Forvandlet ved at se tager fat i helliggørelsen, så det ikke handler om de få med denne særlige interesse. I stedet handler det om den enkelte, almindelige kristne, som på en jordnær, forståelig og ikke mindst opmuntrende måde bliver vejledt til netop at turde leve i både det juridiske spor (du er retfærdiggjort på grund af Jesu stedfortrædende død) og det organiske spor (ved genfødslen begynder et nyt liv, som vokser).
At skelne mellem natur og Ånd
Henrik Nymann Eriksen pointerer, at det er afgørende at skelne rigtigt.
”Man kan meget nemt gå galt i byen, hvis ikke man skelner. Det handler ikke kun om lov og evangelium. Det handler f.eks. også om ånd og natur,” siger Henrik Nymann Eriksen.
Hvad mener du med Ånd og natur?
”Jeg mener, at noget er vores natur, og noget er Åndens frugt. Hvis f.eks. et kristent menneske er født meget tålmodigt, så kan det se ud, som om Ånden virker store ting i det menneske, mens det kan se ud, som om Ånden slet ikke arbejder i én der på grund af sit DNA eller sin opvækst har en kort lunte. Men sagen er, at udgangspunktet er meget forskelligt, og derfor er der både natur og Ånd på spil.
Det er jo også derfor, at man kan møde gode ikke-kristne mennesker, som er empatiske og omsorgsfulde, mens man også kan møde en kristen, der opfører sig som et dumt svin,” forklarer Henrik Nymann Eriksen.
Jeg er i Kristus – og Kristus i mig
Henrik Nymann Eriksen nævner, at den stærke lutherske tradition har lagt meget stor vægt på, at jeg er i Kristus, og derfor er jeg ren og retfærdig.
”Men der er jo også den virkelighed, at Kristus er i mig, og den virkelighed har måske ikke fået så stor plads i forkyndelse og undervisning, som det kunne være ønskeligt,” siger Henrik Nymann Eriksen.
Nu har forfatteren så selv givet et vægtigt bidrag til at afbøde manglen. Man kan kun håbe, at bogen får mange læsere. Ikke blot blandt den primære målgruppe, som er studerende (bogen er udgivet på Credo), men også blandt modne kristne, som enten har negligeret begrebet helliggørelse eller kæmper med det, som en udfordring i kristenlivet.
Henrik Nymann Eriksen: Forvandlet ved at se. Vejen til helliggørelse. 215 sider. 149,95 kr. Udgivet af Credo i samarbejde med LogosMedia.
Bogen kan købes her Forvandlet ved at se