Definitionen på god forkyndelse: “Kristuscentreret og bibelsk, frigørende og forpligtende forkyndelse med henblik på hverdagen og evigheden.”
Sydvestjyllands Efterskole i Bramming dannede i slutningen af sidste uge rammen om en forkynderkonference med omkring 190 deltagere. I forlængelse af projekt God forkyndelse, som 11 kirkelige foreninger, heriblandt ELN står bag, var forkyndere fra hele landet, (lægfolk, missionærer, præster og teologer) samlet til foredrag, workshops og samtale om, hvad der kan gøre forkyndelsen bedre.
Hvad er vigtigt i god forkyndelse ?
Sigurd Grindheim, professor II ved Fjellhaug Internationale Højskole i Oslo og Lars Dahle, vicerektor ved NLA Mediehøgskole Gimlekollen i Kristiansand, gav med deres foredrag inspiration og ny indsigt til alle deltagere.
Sigurd Grindheim talte om Gudsriget som Guds kongeherredømme i Det gamle Testamente og videre om Jesu og apostlenes forkyndelse af Gudsriget og dets betydning. Det gjorde han med humor og indlevelse og man mærkede i praksis noget af det som både tilhørere og forkyndere lægger stor vægt på; nemlig bibelfunderet og vedkommende forkyndelse. At det er en prioritet for både forkyndere og tilhørere ved vi fra projekt God forkyndelses undersøgelse.
De fem højest-scorende kategorier for hvad god forkyndelse er, er de samme for tilhørere og forkyndere, nemlig:
- Bibeltro/Tekstnær/Bibelfunderet(1. prioritet hos både tilhørerne og forkynderne)
- Relevant/Vedkommende/Nutidig/Aktuel(2. prioritet hos både tilhørerne og forkynderne)
- Troen på Jesus/Jesu gerning for os/Kristus-centreret(4. prioritet hos tilhørerne og 3. prioritet hos forkynderne)
- Personlig/Varm/Levende(3. prioritet hos tilhørerne og 5. prioritet hos forkynderne)
- God retorik/Pædagogisk/Tydelig(5. prioritet hos tilhørerne og 4. prioritet hos forkynderne)
Form og indhold
Lars Dahle gav de mange forkyndere redskaber til, hvordan man arbejder med tekst og forkyndelsens form og indhold. Både selve arbejdet med få struktur og et godt indhold i forkyndelsen og udfordringen med at tale relevant ind i en samtid, der er præget af sekulariseringen. En god prædiken skal først og fremmest have Jesus Kristus i centrum og pege hen på ham, men for at tilhørerne bedst kan høre det, så hjælper det ,at den også er pædagogisk opbygget og fremført retorisk troværdig.
På konferencen var der desuden mange forskellige workshops, der gav deltagerne mulighed for at arbejde med kommunikation og få omsat foredragene i praksis. Der blev også tid til mange samtaler indbyrdes mellem deltagerne, så det gav udbytte på mange niveauer.
Det videre arbejde
Arbejdsgruppen bag rapporten ”God forkyndelse” skriver om deres arbejde:
”Det er vort håb, at også organisationer og kirkelige sammenhænge, som ikke direkte har været en del af projektet, vil kunne få glæde og inspiration af rapporten, som er skrevet i forbindelse med undersøgelsen. Rapporten er skrevet til alle, der interesserer sig for kristen forkyndelse, men i særdeleshed dem, der har ansvar for den: Lokale og nationale ledere og forkyndere samt uddannelsesinstitutioner – fx bibelskoler og teologiske uddannelsessteder. Men rapporten er også skrevet til tilhørere, idet vi er overbevist om, at ikke blot forkynderne har ansvar for at fremme god forkyndelse. Det har tilhørerne i høj grad også.