Et menneskeligt og åndeligt fristed

Kloster på Dejbjerg Hede inviterer til stilhed, bøn, hvile og fornyelse i Guds nærvær.

Et evangelisk luthersk kloster. Det findes. På Dejbjerg Hede mellem Skjern og Ringkøbing ligger Hellig Kors Kloster. Her er gudstjeneste i kirken næsten hver søndag, men ingen bor her. På grund af skimmel. Det vender vi tilbage til.

Læs også: Stærk opfordring: Sæt bønnen øverst

Leder- og præsteparret Marianne og Carsten Dalsgaard Hansen har været her siden 2016. De deler til fulde klosterets vision om at være et menneskeligt og åndeligt tilflugtssted for mennesker, der trænger til hvile, rekreation og fornyelse af troens liv. Men hvorfor lige her?

”Der er noget ved det her sted. Stilheden og kirken og naturen. Det er en perle,” siger Carsten Dalsgaard Hansen.

Det er ikke svært at give ham ret.

Denne dag har blæsten udstedt flyveforbud for lærkerne, der ellers gerne synger, som hjalp de deres skaber med at bære himlen oppe. Nu er klosteret, den stride vind, græssende får og mørke lyngbakker ene om at invitere til alt andet end det jag, de flestes hverdag er fyldt af.

Her på heden er der skønhed for øje og sjæl året rundt. Her spejler naturen alle sindstilstande fra jubel til fortvivlelse. Her er der ro til at søge Gud i bøn og lade ham møde den enkelte i stilhed gennem hans ord.

Kloster klør på – trods skimmel

Klosteret rummer kirke, et væld af værelser, storkøkken og flere skønne dagligstuer.

Men kort efter, at Marianne og Carsten Dalsgaard Hansen var flyttet ind, blev det konstateret, at klosterets bygninger var ramt af skimmelsvamp – med undtagelse af kirken.

Det betyder, at klosteret for øjeblikket ikke kan have overnattende gæster på de mange værelser. Men det bremser ikke klosterets aktiviteter.

”Vi vil ikke kun tale om skimmel. Vi vil tilbage til klosterets hovedmission, nemlig at få sat bønnen på dagsordenen i kirken,” siger Carsten Dalsgaard.

Foruden gudstjenesterne er der jævnligt større og mindre grupper på besøg. Lokale som folk langvejs fra. Og til pinse har klosteret planlagt en retræte med overnatning i telteog nye shelters. Køkken og toiletfaciliteter er nemlig fine og kan stadig bruges. Det samme gælder dagligstuen og ikke mindst kirkerummet.

Der er også lagt planer for klosterets fremtid. Drømmen er et kloster med plads til retræter, refugium og kommunitet. Altså mindre ophold med fokus på bøn og stilhed, længere ophold f.eks. i forbindelse med et bogprojekt eller en personlig livskrise og klosterfællesskab bestående af flere, som bor på stedet.

Plan A er et helt nyt kloster i en halvcirkel omkring kirken, men både økonomi og kommunens lokalplaner kan være en udfordring.

Plan B er at udnytte, at det er inden for lokalplanerne at bygge nyt på samme steder, hvor de nuværende bygninger ligger.

I øjeblikket arbejder bestyrelsen med at undersøge muligheder for finansiering via fonde.

Man kan kun håbe og bede til, at det lykkes.

FAKTA OM HELLIG KORS KLOSTER

  • Hellig Kors Kloster ligger på 14 hektar hede på Lemvej i Sdr. Lem Sogn.
  • Klostret er grundlagt af præsteparret Isa og Haakon Rabjerg i 1950’erne. De byggede klosteret for egne midler og med praktisk hjælp fra frivillige. Parret blev dræbt i en bilulykke i krydset Lemvej/ Ringkøbingvej i 1990.
  • Foruden den romansk udseende kirke består klostret af kompleks med værelser, spisesal og storkøkken. Desuden er der to retræte huse og »Dørvogterhuset«, bygget af lægemissionær Anna Bramsen i 1959-1960.
  • Der er i alt 40 sengepladser på klostret.
  • Klostret drives af en fond. Klostrets fundats bygger på Den danske Folkekirkes bekendelse.
  • Visionen for klostret er, at det skal virke for en klassisk, bibelsk kristendom.
  • Hellig Kors Kloster er tilknyttet ELN’s Menighedsnetværk.
  • Læs mere på http://helligkorskloster.dk/
Klosteret rummer mange kroge og hvilesteder.
Der er indtil flere dagligstuer på klosteret. Her er Marianne Dalsgaard Hansen og Anette Klausholm Bækgaard (tv.) i samtale med Carsten Dalsgaard Hansen i baggrunden.
Kirken i romansk stil er ikke mere end nogle årtier gammel – og den er ikke ramt af skimmel.
Blot et øjekast mod vest ligger Ringkøbing Fjord og bag den klitterne ved havet.
En af klosterets huse på den 14 hektar store grund.
Der er skønt på heden - året rundt.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

ELN søger ny landsleder. Måske noget for dig, der er netværker, organisator og kommunikator..?

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights