Erfaren sognepræst med i ELN’s landsledelse

Michael Lerche Nygaard træder ind i ELN’s landsledelse. Med sig i bagagen har han en lang erfaring fra folkekirken og et nyt eksamensbevis.

ELN’s nye medlem af landsledelsen, Michael Lerche Nygaard, har de seneste 21 år været sognepræst i Kristkirkens Sogn i Kolding. Han tog sin teologiske kandidateksamen fra Aarhus Universitet i 1997, efter supplerende undervisning på Menighedsfakultetet. Efter endt uddannelse var han i fire år landssekretær ved MF.

Hvorfor har du sagt ja til at være en del af ELN’s landsledelse?

”Fordi jeg er blevet opfordret til det. Og hvis man mener, at jeg kan bidrage, vil jeg gerne stå til rådighed,” svarer han og føjer hurtigt til:

”ELN er jo et vigtigt netværk. Det samler kristne fra mange forskellige sammenhænge om, at Gud har åbenbaret sig i sit ord. Han har vist sig for os i Jesus Kristus, og han hjælper os med at leve det liv, han har givet os. Det er der så meget rigt og fint i, som vi gerne vil sætte i omløb midt i de ideologiske modeluner, der præger tiden. Det er vigtigt.”

Positivt budskab

I øjeblikket har Michael studieorlov for at færdiggøre en mastergrad i professionel kommunikation fra RUC. Det er tydeligt, at han er mere end almindeligt optaget af kommunikation på mange niveauer. ”Kommunikation foregår hele tiden,” siger han, ”også i den kirkelige hverdag: på prædikestolen, til udvalgsmøder, i debatten, i samtaler og i et netværk som ELN.”

I forbindelse med sin kommunikationsuddannelse er han netop ved at afslutte sin hovedopgave, som handler om inddragelse og meningsdannelse. Casen er fædres oplevelse af inddragelse i forbindelse med sundhedsplejerskers besøg hos spædbørnsforældre.

”Det er interessant at se, hvordan mænd, der måske i udgangspunktet føler sig lidt på sidelinjen, kan finde en samtale meningsfuld. I mit stille sind sammenligner jeg det med sognets dåbssamtaler, hvor forældre også somme tider kan være i tvivl om, om de vil melde sig ind i projektet,” fortæller Michael.

Han nævner også, at det i organisationer og netværk kan være en udfordring, at man kommunikerer med mange på én gang, fordi mennesker er meget forskellige. Det gælder, hvad enten det er menigheder eller endnu bredere målgrupper i debatindlæg.

”Det kan være meget svært at vide, hvad vores kommunikation skaber hos modtageren. Måske må man over tid variere den, så der i nogle tilfælde tales til følelser, og andre gange mere om fakta.”

Michael nævner et frisk eksempel på kommunikation, som fordrejer virkeligheden, nemlig mediernes dækningen af den amerikanske højesterets afstemning om at give de enkelte delstater retten tilbage til, selv at bestemme deres abortlovgivning.

”I pressens dækning fortælles en historie om, at højesteret i USA nu vil trække et abortforbud ned over hovedet på USA’s befolkning. Men at der rent faktisk er tale om, at man vil lade vælgerne i de enkelte stater få indflydelse på den lokale lovgivning, bliver slet ikke formidlet. Her ligger historien fast på forhånd: abort er et gode, og det må ikke engang ’folket’ blande sig i,” siger Michael og tilføjer i samme åndedrag:

”Det er et af de mange eksempler på pressens nedladende attitude over for dem, der ikke har den politisk korrekte holdning. Og vi skal også selv passe på. Vi må heller ikke hade dem, der står for gudløshed og plæderer for opløsning. Hvis ikke vi elsker dem, der hader os, ligger vi i den samme grøft som dem.”

I stedet foreslår Michael, at vi leder efter muligheder for at formulere os så solidarisk og positivt, vi kan, når vi vil fremme tillid til Bibelen og sprede evangeliet. ”Det er tit rigtig svært. Men det gør noget godt, både for modtagerne og for vores egen selvforståelse. For der er er vis sandhed i, at også menneskers ord skaber, hvad de nævner – selv om det jo også kan overdrives, så vi bilder os ind at være en slags guder som i socialkonstruktivismen,” siger han.

”Til syvende og sidst er det Guds mening, der er den vigtigste, og hans åbenbaring, der står fast, når alle de menneskeskabte korthuse klasker sammen. ”

Michael Lerche Nygaard er 54 år og gift med Helle. Parret har tre voksne børn.

 

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights