En kirke uden bekendelser

Forslag om en Folkekirke uden trosbekendelse får støtte fra forskellig side. Løsningen på Folkekirkens lærekrise er altså at afskaffe læren

Det er ganske vist. Der står d. 24. maj på avisen, selvom artiklen indeni kunne få én til at tro at den var trykt d. 1. april. For her, sort på hvidt, står der ikke bare et forslag, som gør hele kristenheden til grin, men gør den kristne tro til pjat.

I artiklen: ”Forslag: Folkekirken skal befries fra sin trosbekendelse” udtaler den anerkendte P1 vært for programmet ”Mennesker og tro”, at Folkekirkens bekendelser skaber frygt blandt præster og gør kirken ufri til at rumme danskernes religiøsitet. Folkekirken må følge med folket og afspejle folkets mangfoldige trosforestillinger.

Man bør altså ifølge Anders Laugesen afskaffe Folkekirkens bekendelser og lade det være op til den enkelte kristen af definere og tolke, hvad den kristne tro er. Han støttes i artiklen af Jette Dahl, stiftspræst for åndeligt søgende i Ribe stift og tidligere rektor på Præstehøjskolen Niels Thomsen. Sidstnævnte udtaler:

” Når man i dag kan bruge konfessionerne til at true åbenmundede præster med bål og brand, så skaber det kun hykleri, for en masse præster mener alt muligt, men tør ikke sige det.”

Et par kommentarer

Landssekretær i ELN, Brian Christensen, siger om forslaget ”Så løsningen på lærekrisen i Folkekirken er altså at afskaffe læren. Det svarer til, at man ophævede fartgrænserne på de danske veje, for så kunne man afskaffe politiets fartkontrol, for det er synd for de bilister der kører for stærkt at de skal kriminaliseres. Eller til, at man indfører fri abort for at undgå illegale aborter, fordi det er synd for abortlæger og – nå nej, dårlig eksempel, det har man jo allerede gjort for over 40 år siden.

Så måske er det slet ikke så utænkeligt med en konfessionsløs kirke. Men man kunne ønske at Anders Laugesen, Niels Thomsen og andre der mener at trosbekendelse og dogmatik er ligegyldigt, ville stifte deres egen kirke og lade den kristne kirke i fred for deres besynderlige forslag.”

Formand for ELN, sognepræst Henrik Højlund, siger:

”Det måtte jo komme – et forslag om helt at fjerne enhver begrænsning af præstens fortolkningsmuligheder.

Det har jo længe de facto været reglen. Der  var lige det med reinkarnation, som af en eller anden sjov grund har været et næsten-tabu. Men også kun næsten, for der var hende præsten, der tog resten. Hende der igen blev taget til nåde, selvom alle ved, at hun fortsat tror på reinkarnation.

Man kan sige, at forslaget egentlig bare er et forsøg på at rette teori ind efter praksis. Den højt besungne ”forkyndelsesfrihed” skal nu forstås helt ud som det, den længe har været forstået som. Frihed til at forkynde hvad som helst. Og ikke som den var ment: frihed til at være bundet til at forkynde ægte, evangelisk-luthersk kristendom uanset hvad menighedsråd og sogn måtte mene om det.

Men at det hele motiveres med præsters frygt for at komme i klemme med deres holdninger, og derfor passer de hele tiden på at holde sig indenfor en vis læremæssig konsensus – det er en af årets bedste vittigheder. Hvis ikke det hele var så tragisk. Folk har immervæk kunnet sige, hvad de ville uden at frygte noget som helst. Og de har gjort det.”

Artiklen kan læses i sin helhed her.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights