”Det er ikke, fordi vi elsker camping…!”

Menighedscamp på Hjallerup er i fuld gang med ca. 700 deltagere fra 14 menigheder og fællesskaber. Menighedscamp er et spor på Hjallerup Bibelcamping og er arrangeret af ELN, Aarhus Bykirke og IM.

To af deltagerne, Mette Andersen og Lisca Kjeldsen begge fra Herning Bykirke, har været med i adskillige år. Og Lisca er klar i mælet om hvorfor:

”Det er ikke, fordi vi elsker camping! Men det er godt at tage af sted sammen med menigheden – ellers var jeg ikke kommet. Og så gør man sig meget umage her både med teknik, mødeledelse og showet til møderne.”

Mette Andersen er enig i, at der er kælet for detaljerne. Blandt andet i Cafe Nærvær, det store cafetelt, med mulighed for fællesskab og små anretninger. Selv værdsætter hun og familien også de brede tilbud til børn og voksne.

”Jeg har tre børn i tre forskellige aldersgrupper, hvor der er tilbud til dem alle. Det giver noget til familien at være på Hjallerup, og det giver også noget til menigheden, når vi kommer hjem.”

Hvad er det bedste?

”Den dag vi har ansvaret for cafeen,” lyder det grinende og samstemmende fra de to Herning-kvinder, som hentyder til det faktum, at cafeen betjenes af menighederne på skift.

”Det er noget af det sjoveste at stå i cafeen. Det er så hyggeligt,” siger Lisca Kjeldsen.

Blæst og blæst

Mette og Lisca har netop deltaget i et seminar, som var så godt, at de synes, det skal udgives online med opfordring til, at præster og menighedsledelser ser det sammen.

Det ruskede og sled og knagede da også i Cafe Nærvær på Menighedscamp i Hjallerup, da Michael Bak Nygaard tirsdag eftermiddag holdt seminar om, hvor de unge bliver af.

Det sørgede en gedigen vestenvind for. Men det lykkedes også Michael at blæse nye ideer på banen og ruske op i ”de gamles” forestillingerne om ”de unge”, og hvordan de bliver engageret i kirken. Det har han stor erfaring med som ungdomspræst i Frimenigheden Broen og højskolelærer i Børkop.

Blandt hans mange pointer var i meget kort form:

  • Unge inviterer gerne deres venner med i kirke.
  • Unge har krav om høj tolerance. De vil meget hellere definere sig ud fra det, de siger ja til end det, de siger nej til – modsat mange ældre kristne
  • Forskellighed er en styrke
  • Følelser er vigtige – og accepterede
  • Deltagelse motiverer. Reel deltagelse, hvor man er med til at føde ideer – og er med til at besvare ’Hvorfor gør vi det’ ikke kun ’ Hvordan gør vi det
  • Frivillighed er med til at skabe identitet
  • Den største andel af frivillige findes i gruppen 16 til 29-årige
  • Unge vil underholdes: ’Underhold mig, så kan du sige mig hvad som helst’
  • Unge vil gerne være sammen med ældre generationer. De slår sig ikke på alder, men på form
  • Lige nu er der ikke et ungdomsoprør
  • Unge værdsætter autencitet, men forstår det sådan, at man gør, hvad man har lyst til, når man har mest lyst til det…
  • 60 procent af 16 til 29-årige går ikke i kirke, fordi… det er kedeligt! Kun 10 procent siger, at det er fordi de ikke tror på Gud

Michael Bak Nygaard pointerede, at der også er udfordringer i at møde de unge, der hvor de er. Hvordan balancerer man mellem at gå med på, at de unge har brug for at være i deres følelser, samtidig med at det vil være godt at hive dem ud af et usundt følelseshamsterhjul?

Det kan få slagside, hvis følelserne får lov til at bestemme, ”for kristendom er også fed, når den er kedelig. Og hvordan fastholder vi, at noget er sandt og noget er falsk” spurgte Michael Bak Nygaard og lagde op til en samtale, som ikke er ført til ende endnu.

Og blæsten den river stadig i telte og barduner.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights