Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke fejrer i år 40-årsjubilæum og er historien om et græsrodsinitiativ, der er blevet til et toneangivende teologisk tidsskrift i Danmark.
I 1974 udgav en gruppe teologistuderende i Aarhus et studenterblad med det lidt kryptiske navn Ichthys. Ingen af dem kunne den gang forudse, at deres idealistiske initiativ over de næste 40 år skulle udvikle sig markant. I 2008 skiftede det navn til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke og er i dag Danmarks største videnskabelige teologiske tidsskrift med en abonnentskare, der nærmer sig 600, og udkommer fire gange årligt. Det udgives fortsat af Menighedsfakultetet i Aarhus.
Anerkendt tidsskrift
Tidsskriftet udgiver artikler af Menighedsfakultetets undervisere, men også af norske, svenske og danske teologiske forskere og er officielt anerkendt som videnskabeligt tidsskrift af blandt andet det norske forskningsministerium. Ifølge en rapport indsendt til det danske forskningsministerium lå tidsskriftet i danske videnskabelige tidsskrifters top tyve efter antal artikler i 2010.
Tidsskriftet, der modtager støtte fra Statens Kunstråd, leverer ressourceartikler, som inspirerer og fornyer kirkeligt arbejde i Danmark med udgivelse af temanumre om eksempelvis gudstjenestefornyelse, forkyndelse og diakoni. Det læses af flere hundreder kirkelige nøglepersoner og bruges i dag i undervisningen på flere uddannelsesinstitutioner. Det rummer artikler underlagt ekstern fagfællevurdering og anvendes af skandinaviske forskere som publikationskanal.
Vigtig viden
“Tidsskriftet emmer af kvalitet og relevans. Ikke uden grund er tidsskriftet blåstemplet af mange og finder stor udbredelse i disse år. Det forener dybtgående teologisk tænkning og relevant og udfordrende refleksion om kirkelig praksis. Det er forskningsformidling, når det er bedst”, udtaler fakultetsleder på Menighedsfakultetet Jørn Henrik Olsen.
Ansvarshavende redaktør Jeppe Bach Nikolajsen, der er medlem af Foreningen af Danske Videnskabsredaktører, konkluderer på denne baggrund, at tidsskriftet bidrager med kvalificeret faglighed og viden om den kristne tro til det danske samfund.
Lektor i kirkehistorie Kurt E. Larsen har beskrevet tidsskriftets fyrreårige historie således: ”Min gamle lærer, afdøde Jørgen K. Bukdahl skrev i 1968 om Indre Mission – og mente nok dermed hele den daværende kirkelige højrefløj – at de var “kraftige i kirkelivet, men hensygnende i den teologiske overvejelses verden”. Så tog nogle studerende fat på at gøre noget ved det, og i ungdomsoprørets ånd arbejdede de noget nyt op fra bunden.
Tidsskriftets skribenter er i nogle tilfælde de engang oprørske studerende, der i mellemtiden er blevet doktorer og professorer, men mange er i dag hentet ind udefra. Det er godt sådan. Ressourcerne er blevet flere. Kvaliteten højere. Dansk teologi har ændret sig. Bukdahl har ikke længere så meget ret som i 1968: Teologiske overvejelser finder nu også sted på kirkens højrefløj.”