Dåbssalme født i mødet med mennesker

Valgmenighedspræst Daniel Lind skrev dåbssalme, da han havde brug for den. I mødet med dåbsforældre og mennesker fra en tradition med voksendåb.

Daniel Lind er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, og når han indimellem møder en udfordring eller ser, at her mangler en salme, så skriver han den selv.

Det er også tilfældet med dåbssalmen Et himmelsk lysglimt fra 2009.

Læs salmen og mere om den her.

”Jeg skrev den i forbindelse med samtaler med dåbsforældre, hvor jeg skulle forklare, hvad dåben er. Men det var også i mødet med indvendinger fra traditioner med voksendåb,” siger Daniel Lind.

Han fortæller også, at han simpelthen manglede en salme, som var nutidig i sproget og samtidig viste, hvad der er på spil i dåben.

Hvad er det så, der er på spil, hvis du skal sige det uden poesiens hjælp?

”Det er, at Gud griber ind, før vi overhovedet kan gøre noget som helst selv. Jeg tror ikke, at Gud er afhængig af dåben, så man kan ikke sige, at hvis et barn ikke er døbt, er det fortabt.

Det er os, der har brug for dåben. For uden Guds hjælp og indgreb, er vi fortabte. Og derfor er dåben også så stor en gave. Jeg tror, at det især er tydeligt for forældre, og det er også noget man kan vende tilbage til, hvis man kommer ud i en livskrise eller troskrise som voksen. Jeg blev døbt før, jeg kunne gøre noget selv.”

Daniel Lind nævner også, at han nogle gange oplever, at det er som om tro og dåb bliver spillet ud mod hinanden.

”Men det er tydeligt i Bibelen, at tro og dåb går hånd i hånd. Derfor er dåben heller ikke bare noget vi lige skal jage til at få ordnet. Vi skal tænker over, hvor stort det er. Dåben åbner for en verden, og så skal vi handle på det, der er sket. F.eks. skal vi lære vores børn at gå ind ad den dør, som Gud åbner i dåben. Troen skal have ben at gå på,” siger Daniel Lind.

Valgmenighedspræsten har ikke udgivet stribevis af salmer, men når noget klemmer sig på, så kommer der én. For eksempel kom der for nylig en klagesang.

”Jeg synes, der var brug for den. Og det er nok min måde at være kreativ på,” konstaterer Daniel Lind.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights