Ateister uden tvivl

Den nye ateisme buldrer frem i disse år med en næsten totalitær mangel på både historisk bevidsthed og eksistentiel nysgerrighed

Kirken i Danmark står overfor mange udfordringer i den kommende tid. Den er truet indefra af sekulariseringen og manglende lære-bevidsthed, der giver interne diskussioner om hvad der er sand kristendom. Den er også truet udefra idet det danske samfund på en række punkter ikke længere er forankret i den kristne etik og tradition som tidligere.

I et debatindlæg d. 27. december i Politiken giver Kresten Schultz Jørgensen, adm. Direktør i Lead Agency, imidlertid et bud på en anden og meget alvorlig udfordring for kirken, nemlig den voksende ateisme. Med udgangspunkt i en oplevelse i BR-legetøjsbutik, hvor en far fik spørgsmålet fra sin lille datter om ”Gud findes i virkeligheden”, giver han en meget præcis beskrivelse af ny-ateisternes skråsikkerhed. For faren svarede sin lille datter: ”Selvfølgelig gør han ikke det. Det er bare overtro”, og det er et eksempel på at ateisterne ”buldrer frem i disse år med en næsten totalitær mangel på både historisk bevidsthed og eksistentiel nysgerrighed.”

Kresten Scultz Jørgensens erfaring er, at ateister er vanskelige at føre en samtale med, fordi deres udgangspunkt alene er afvisningen og aldrig interessen for den andens holding. ”De bryder sig hverken om en fælles moral eller individuel tvivl. Mennesket er en maskine, der alene er styret af sin egen biologi og sin egennytte”.

Mission og dialog

Formand for Evangelisk Luthersk Netværk har taget udfordringen fra den ateistiske livsanskuelse op i bogen ”De overbeviste”, som er en række samtaler med ateisten Carsten Andersen. Det er et eksempel på, hvordan vi kan tage den stigende ateisme alvorlig og hvor det faktisk lykkes at føre en frugtbar samtale.
Landssekretær i ELN, Brian Christensen, siger i en kommentar til debatindlægget fra Kresten Schultz Jørgensen: ”I mødet med den skråsikre atiesme skal kristne ikke gribe til den samme skråsikkerhed, blot med modsat fortegn. Vi må holde fast ved at kristendommen handler om tro og relation og at vi hverken kan eller vil bevise kristendommens sandhed. Til enhver tid må vi gå i dialog og være parat til at lytte til egen og andres tvivl og livsanskuelse.”

Ateisme er en tro

“Men vi skal heller ikke bare være passive tilskuere til at vores samfund ændrer sig og at ateister får mere taletid, fordi de råber højt. Vi skal offensivt og målrettet arbejde for at det danske samfund fortsat skal være bygget på kristne værdier, ikke fordi det er tradition eller særlig dansk kultur, men fordi det er det sundeste og bedste for alle borgere og for kirken.
Som en del af den kamp, så skal vi insistere på at ateisme er en tro som alle andre livsanskuelser og ikke baseret mere på fakta eller videnskab end kristendommen. Kirken har både en forpligtelse og stor nytte af at fastholde kristendommens synlighed i det offentlige rum og derfor skal vi ikke gemme os væk, men turde tale og være kirke og kristne i samfundet.”

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights