7 fif til en god genåbning

Kirken er åben som før nedlukningen. Men alle er ikke tilbage. Menighedsinspirator Anette Klausholm Bækgaard giver fif til at få fællesskabet tilbage.

Der er stadig tomme pladser, selv om kirkerne nu igen holder fysiske gudstjenester uden tidsbegrænsning. Det går nemlig ikke bare af sig selv, at alle vender tilbage, så snart døren står åben. Det fortæller menighedsinspirator Anette Klausholm Bækgaard:

”Efter samtale med adskillige i menighederne ved jeg, at det er svært for nogle at komme af sted igen. Eller måske er det mere rigtigt at sige, at nu er det nemmere at blive hjemme. Det har man vænnet sig til. Så det kræver noget af både ledelse og den enkelte rundt om i menighederne at vende tilbage til åbne kirker.”

Anette Klausholm Bækgaard peger på syv forhold, som både menighedens ledelse og medlemmer kan være opmærksomme på.

1. Lyt og juster efter behov

Lyt lidt ekstra til, hvad det egentlig er, man har behov for nu. Det er ikke sikkert, at det er én til én det samme som for et halvt eller et helt år siden. Måske skal noget slet ikke i gang igen!

Nedlukning og åbning er en mulighed for at justere den kultur, der er i menigheden. Tag for eksempel håndtryk og kram. Det er måske ligefrem en befrielse for nogen, at de ikke skal give kram eller har mulighed for lidt større fysisk afstand. Måske har nogle endda oplevet, at det kan være ekskluderende, at der bliver givet mange kram, hvis man ikke selv er en del af det?

Måske er det en fordel med lidt større afstand mellem stolene, så sidder man bogstavelig talt ikke lårene af hinanden, ligesom der er bedre plads til et legende barn eller to?

2. Giv mulighed for at flekse ind og ud

Nogle er under nedlukningen blevet lidt mere forsigtige eller socialt ”tyndhudede”. Derfor er det en god ide at lave nogle nemme, overkommelige arrangementer, som man nemt kan flekse ind og ud af. Det kan være noget, der ikke kræver den store planlægning. F.eks. en bålaften, gåture eller havekaffe for kvinder. Pointen er, at hvis man er kommet lidt på afstand, så er det nemmere at hoppe på noget, hvor man også nemt kan hoppe af igen. Det er også en mulighed, hvis nye skal møde fællesskabet i menigheden.

3. Giv alle plads til samtale

Brug fem minutter i gudstjenesten på samtale. Opfordr menigheden til at lytte til en anden. På den måde går ingen fra fællesskabet uden at have sagt noget eller uden at have fået lov til at høre på en anden. Det kan være godt givet ud, fordi det hjælper nogle, at der er en fast ramme, ligesom mange særligt nu vil skynde sig hjem, når gudstjenesten er slut.

4. Vær nysgerrig

Det er ikke nødvendigvis til at se, hvem coronaen har ramt på den sociale konto. Det behøver ikke være dem, vi normalt tænker på, som særligt udsatte i fællesskabet. Lyt, vær opmærksom og arbejd på at skabe link til alle igen. Alle har et ansvar her.

5. Klargør reglerne – og hold dem

Det er meget forskelligt, hvordan vi har ageret under corona. Nogle har udvist stor forsigtighed, mens andre ikke har taget restriktionerne særlig højtideligt. Hav respekt for forskelligheden. Det kan være afgørende for nogle, at reglerne bliver præciseret og respekteret.

6. Inddrag alle

Undervejs i nedlukningen har en del i menigheden haft travlt bag kulisserne med onlinegudstjenester, nyhedsbreve med mere. De ansatte og frivillige vil i mange tilfælde glæde sig til, at alt åbner og bliver mere normalt. Andre har i højere grad brug for at mærke, at de igen er en del af fællesskabet. Måske nye også har brug for en opgave, selv om de ikke er blevet medlemmer eller af gode grunde ikke er set mange gange i kirken?

7. Genfortæl, hvorfor vi er her

Uanset om man har været meget påvirket af corona eller slet ikke, så vil de fleste være en smule spændte på at vende tilbage. Også dem, der normalt er en aktiv del af fællesskabet, har brug for at linke til menigheden på ny. Så mind hinanden om det helt enkle, at vi er her, fordi Gud i sin barmhjertighed giver os evigt liv i Jesus Kristus. Vi har brug for at høre budskabet sammen, og vi er her for at dele det med hinanden og med nye mennesker dér, hvor vi er.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights