44 præster i Folkekirken kritiserer biskop  

Sognepræst Mads Jakob Jakobsen skrev kritisk om evolutionsteorien i et sogneblad. Og så fik han biskoppen på nakken.

 

44 præster har underskrevet et debatindlæg Kristeligt Dagblad lørdag den 3. november, hvor de i klare vendinger kritiserer, at biskop i Haderslev Stift Marianne Christiansen bruger sit embede til at irettesætte og opfordre sognepræst Mads Jakob Jakobsen, der er problematiserer evolutionsteorien og dens etiske konsekvenser.

De 44 præster skriver, blandt andet, at det kommer bag på dem, at evolutionsteorien tilsyneladende har status af kirkelære og Darwin af apostel i Haderslev-biskoppens øjne.

De 44 mener, at Marianne Christiansen er i sin gode ret til at være uenig med Mads Jakob Jakobsen, men at det må komme til udtryk i en åben debat – ikke som en skriftlig irettesættelse og opfordring til efteruddannelse. Argumentet for de 44 er, at præsten i sit præsteløfte er bundet til Bibel og bekendelse, men ikke til evolutionsteorien.

Hele indlægget kan læse på Kristeligt Dagblad her Betænkelig og fattig magtdemonstration

Det er skræmmende, så stærk modstanden er mod den tro, at Gud har skabt verden. Evolutionsteorien er blevet statsreligion. Den må man ikke anfægte – heller ikke med naturvidenskabelige argumenter. Og man må heller ikke anføre, at hvis man har evolutionsteorien som grundfortælling, så får det nogle konsekvenser.

Stridens kerne

Sognepræst Mads Jakob Jakobsen er kritisk over for Darwins evolutionsteori, og han mener, at ligesom der med Bibelens skabelsesberetning følger en positiv forpligtelse over for naturen og medmennesket, så følger der en meget kritisabel etik af evolutionsteorien, som bygger på naturlig udvælgelse og dermed manglende solidaritet med de svageste.

Det skrev han om i Sct. Maria Kirkes sogneblad i Sønderborg, hvor han er præst.

Det faldt i den grad biskop i Sønderborg Marianne Christiansen for brystet, at hun sendte sognepræsten en skriftlig irettesættelse og en opfordring til at tage imod efteruddannelse om forholdet mellem naturvidenskab og teologi.

Til Jyske Vestkysten siger Marianne Christiansen:

”Jeg er på ingen måde enig i hans synspunkter. Jeg mener, at han sammenblander tro og viden, og spørgsmålet er, om hans brug af teologien her er ordentlig og redelig.”

Men ifølge Kristeligt Dagblad vil Mads Jakob Jakobsen ikke efterkomme biskoppens opfordring.

”Jeg kommer ikke til at læse op på emnet, medmindre hun gør det obligatorisk. Det er ikke et emne, der interesserer mig videre. Jeg ser bare en sammenhæng mellem et darwinistisk verdenssyn og en tendens til mindre solidaritet i samfundet, der blandt andet kommer til udtryk i stigende ulighed,” siger han til bladet.

Biskop Marianne Christiansen har efterfølgende udtalt til Kristeligt Dagblad, at hun finder det ærgerligt, at Mads Jakob Jakobsen ikke vil følge opfordringen.

Og selv om hun skriftligt har irettesat ham og opfordret ham til videreuddannelse, mener hun ikke, at der er tale om en egentlig irettesættelse.

”Først og fremmest er der ikke tale om en irettesættelse i juridisk forstand. Det ville betyde, at jeg har indledt en disciplinærsag mod sognepræsten, og det er ikke tilfældet. Der er tale om en opfordring,” siger biskoppen til Kristeligt Dagblad.

Og hvad siger præsten selv?

Mads Jakob Jakobsen tager selv polemikken roligt. Men sagen bekymrer ham.

”Det er skræmmende, så stærk modstanden er mod den tro, at Gud har skabt verden. Evolutionsteorien er blevet statsreligion. Den må man ikke anfægte – heller ikke med naturvidenskabelige argumenter.

Og man må heller ikke anføre, at hvis man har evolutionsteorien som grundfortælling, så får det nogle konsekvenser. Mit anliggende er, at der sker en ubevidst bevægelse hen mod socialdarwinisme, som er den bevidste slutning fra evolutionsteori til moral,” siger Mads Jakob Jakobsen.

Marianne Christiansen svarer i øvrigt på kritikken i Kristeligt Dagblad tirsdag den 6. november.

Læs Mads Jakob Jakobsens indlæg i kirkebladet her: Evolutionslærens etiske bivirkninger

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

ELN søger ny landsleder. Måske noget for dig, der er netværker, organisator og kommunikator..?

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights