Læs, læs, læs…!

November er lige til at falde om i på sofaen med en god bog. Og dem er der mange af.

Kryb bare sammen i et sofahjørne med en god bog – eller planlæg, hvilke bøger du vil give væk i julegaver.

Tag blot denne skønsomt sammensatte buket, hvor forfatterne på den ene eller anden måde har tilknytning til ELN:

Rejseguide til kirkeåret

Måske læser du ikke På pilgrimsrejse i kirkeåret fra ende til anden. Men det er heller ikke meningen. Måske skal den ligge på dit sofabord det kommende halve år og være det ,den er: En guidebog til en rejse gennem kirkeåret.

Sognepræst Flemming Baatz Kristensens har skrevet bogen på baggrund mange års rejse i og glæde over kirkeårets gang. Foruden en grundig indledning til selve rejsen i kirkeåret består bogen af refleksioner over teksterne til hver søndag. På den måde kan man forberede sig på den kommende søndags gudstjeneste eller blot stoppe op ved søndagen og lære netop dens særlige tekster og pointer at kende.

Bogen er sådan en, man bliver fortrolig med og glad for hen ad vejen. Køb den til sofabordet – eller måske til svigerfar.

På pilgrimsrejse i kirkeåret I. Fra første søndag i advent til langfredag. Af Flemming Baatz Kristensen. Lohses Forlag. 299,95 kr. Bind to udkommer i foråret 2020.

Personlig bog fra Højlunds hånd

Jeg tror, du er her er en personlig bog, hvor Henrik Højlund går tæt på tvivlen, troen og livet. Højlund skriver afvæbnende og med stor indsigt om den mulige konflikt mellem det vante og det fremmede, når han samtidig opmuntrer læseren – og sig selv – til at slippe blufærdigheden og vove troen.

Weekendavisen skrev: “Forfatteren stiller sig selv forrest i skudlinjen, når sigtekornet stilles ind på tidens svagheder i skarpe iagttagelser, mens hans fremstilling af andre er båret af nænsom, erfaringsbaseret menneskelighed. Det er i denne solidaritet med anderledes indstillede, at Henrik Højlunds bog bliver både læseværdig og tankevækkende for alle, der har fået nok af det stramtandede.”

Jeg tror, du er her. Af Henrik Højlund. Bibelselskabet. 199,95 kr.

Venskab – den bedste partner i ægteskabet

Ægteskabet – et enestående venskab. Glæd dig selv og din ægtefælle med bogen, der giver gode vinkler på venskab i ægteskabet. Der er en ro i opfordringen til at være hinandens allerbedste ven.

Kristeligt Dagblad skrev: »Parrets holdninger er præget af åbenhed og frem for alt af en œn forståelse for, at mennesker er af så mange slags, og ægteskaber derfor også så forskellige. Det gode ægteskab kan have mange former, men det gode venskab er altid den bedste partner.«

Måske kunne du og din ægtefælle krybe sammen sammen i sofaen og blive lidt klogere.

 Ægteskabet – et enestående venskab. Af præsteparret Lise og Frederik Berggren Smidt. Lohses Forlag, 149,95 kr.

Luther dengang og lige nu

Ikke blot lidt klogere, men en hel del klogere kan man blive, hvis man tager med på rejsen Fra Wittenberg til verden – Martin Luther dengang og i dag.

En lang række teologer har bidraget til bogen, hvis artikler falder i to dele. Den første vil bane vej ind i Luthers tænkning og behandle centrale aspekter af den teologi, der drev reformationen, mens anden del vil føre os op i nutiden og se på anvendelsen af dele af Luthers teologi og skrifter.

Bogen er en opsamling på en række forskeres arbejde med Luther og hans arv. Ikke for at fejre det bestående, men for at give et springbræt, der kan føre videre til nye studer i Luthers forfatterskab, en fortsat refleksion og en kritisk besindelse på den lutherske arv.

Fra Wittenberg til verden. Redigeret af Michael Agerbo Mørch, Jonas Kjøller Rasmussen og Carsten Elmelund Petersen. Udgivet på forlaget Kolon. 249,95 kr.

Stilfærdig med stærk bog om magtesløshed og styrke

Menneskelig indsigt – og indsigt i nogle af Guds hemmeligheder møder man i Mathias Secher Roms meget fine Magtesløs styrke.

Frimenighedspræst Mathias Secher Rom lever med en sygdom, der bl.a. giver konstante smerter. I takt med, at smerterne er taget til, præger afmagten store dele af hans dagligdag. Undervejs i sin hverdag har forfatteren fundet trøst i sætningen ”Når jeg er magtesløs, så er jeg stærk”, men tvivlen har også lagt ham ned.

Med stærk fornemmelse for såvel sprog, sind og bibelsk virkelighed tager Mathias Secher Rom læseren med på sin egen rejse mod en uvurderlig skat.

Magtesløs styrke. Af Mathias Secher Rom. LogosMedia. 49,95 kr.

14 (måske) enfoldige prædikener

Som et lille barn. Sune Skarsholm og Henrik Højlund har samlet 14 prædikener, som de har holdt over Luthers Lille Katekismus i Løsning og Korning Kirker.

Her er 14 prædikener med sund kost til hverdagstro, serveret med eftertanke og et klar sigte på, at menigheden netop lever i troen til daglig.

Prædikenerne er let læste, men ikke letkøbte. Heller ikke selv om forfatterne i forordet skriver: ”Skulle nogen finde vores prædikener enfoldige, vil det kun glæde os.”

Som et lille barn. Af Sune Skarsholm og Henrik Højlund. Lohses Forlag. 199,95 kr.

Gå med En langt bedre vej

Hvis du er træt af kønsdebatten og den konstante krig mellem LGBT-stormtropperne og forsvarerne et klassisk, bibelsk syn på køn, også kan jeg anbefale En langt bedre vej – en ny retning for debatten om køn og seksualitet.

Bogen er skrevet med intellektuelt overskud og indsigt af stud.theol. Jacob Munk, som formår at tage fat i kønsdebattens kerne og påpege, at Bibelen anviser kærlighedens vej – også i mødet med folk, der identificerer sig som LGBT+ personer.

Jacob Munk anviser Bibelens vej, men bruger i høj grad sekulær forskning og litteratur i sin argumentation for, at det er en langt bedre vej, at sige et bibelsk ja og nej i spørgsmål køn og seksualitet, end blot at følge tidsånden.

En langt bedre vej – en ny retning for debatten om køn og seksualitet. Lohses Forlag. 249,95 kr.

Cølibat giver mening

Også Det enestående liv – Cølibatets evangelium i det 21. århundrede bidrager med det positive i at gå modstrøms, når det gælder den herskende opfattelse af sex som en menneskeret.

Frimenighedspræst Peter Edlef Nissen har med stor indsigt og menneskelig forståelse skrevet en bog om cølibat. Et valg, som for mange vil klinge gammelagtigt og af bitter afsavn, men som i virkeligheden, kan rumme et evangelium også i vores tid.

Forfatteren vider giver del en dybere tænkning om cølibatets betydning for nutidskristne, dels en vejledning i at leve i seksuel afholdenhed.

Udfordringen skrev: ”Denne lille bog er det bedste, mest helstøbte og befriende, jeg endnu har læst om emnet.”

Det enestående liv – Cølibatets evangelium i det 21. århundrede. Lohses Forlag. 49,95 kr.

Discipelskab som grundvilkår

Jesus uden filter – discipelskab i hverdagen udfordrer.

De tre forfattere, Ruben Due Lorentsen, Jesper Møberg Sundgaard og Michael Mørch Agerbo tager fat i discipelskab. Ikke som en udløbet disciplin, men et grundvilkår.

Bogens budskab er, at selv om nogle vil mene, at discipelskab er for de særligt indviede, for de ivrige og entusiastiske. At man godt kan være kristen uden at være discipel. Så er det en løgn. For Peter, Thomas, Andreas og de andre disciple var discipelskabet ikke en valgmulighed, men et grundvilkår. Det samme gælder for kristne i dag. Bogen giver bud på, hvad det indebærer – konkret og praktisk?

Magasinet Budskabet skrev: »Bogen er kendetegnet ved at være både bibelnær og hverdagsnær.«

Jesus uden filter – Discipelskab i hverdagen. Af Ruben Due Lorentsen, Jesper Møberg Sundgaard og Michael Mørch Agerbo. LogosMedia. 149,95 kr.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights