En opfordring til at kravle ned fra elfenbensbabelstårnet af ting vi selv har lavet.
Om så det utænkelige skulle ske, at alle præsidenter, tech-gigant-CEOs og andre magthavere slog sig sammen i deres magt og vælde, mægtede de end ikke at sætte et sølle blad på en nælde.
Skaberens værker
Men Gud. Han har skabt mine mitokondrier og mit immunforsvar og mine smagsløg og transmitterstofferne i synapsekløfterne i min hjerne.
Og han har skabt den safrankrokus, hvis støvfang (3 små røde tråde i midten af hver blomst) er så gastronomisk attraktive og duftbesnærende, at man kan tjene penge på at indsamle 75.000 stk af disse bittesmå stængler i løbet af de 2-3 dage, som blomsten står åben, for forsigtigt at tørre dem og sælge resultatet: et pund safran-krydderi.
Og han har skabt vandrefalken, der i et—i hvert fald for dens bytte—halsbrækkende samarbejde mellem egen aerodynamik og den i sig selv forunderlige tyngdekraft kan flyve med en hastighed på 389 km/t.
Og han har skabt klippegrævlingen, der ligner en halvtyk gnaver, men biologisk er den nærmeste slægtning til elefanten, hvilket man kan se på dens på dens tæer og dens “stødtænder”. Desuden har den et drøvtyggerlignende komplekst fordøjelsessystem, med flere specialiserede mavesække. (Hvilket parantetisk bemærket betyder, at Bibelen ikke er så gal på den, som det umiddelbart kunne se ud, når den beskriver klippegrævlingen som en drøvtrygger, 3 Mos 11,5.)
Og han har skabt storken, og givet den den vanvittige idé at migrere fra det sydlige Afrika til Nordeuropa ved egen kraft to gange om året, hvor den hver sommer finder tilbage til den samme rede, hvor den får et nyt kuld unger med den samme mage.
Og han har skabt lammegribben, der lever næsten udelukkende af knoglemarv, som den skaffer sig adgang til ved at flyve ådselknogler højt op i luften og lade dem falde på klipper, så de brækker.
Og han har skabt kamæleonen, der sådan ret tilbagelænet lige kan bevæge sine to øjne uafhængigt så den med det ene øje kan holde øje med farer, mens den med det andet lokaliserer insekter, som den da lige fanger med sin sugekoptunge, der på under 1/1000 sekund skydes ud i en længde 2,5 gange så lang som dyrets egen krop. Og så har jeg ikke engang nævnt dens hud, der som en anden pixelbaseret-overflade i Ultra-5K-HD™-opløsning aldeles ubesværet skifter farve efter humør (bogstavelig talt faktisk).
Og han har skabt flagermusen, som er født med et ekkolod i hovedet, der kan måle afstande og lokation ved hjælp af lydbølger med en præcision og hastighed, som enhver selvkørende bilfabrikant må bøje sig i nødsporet for.
Får du nok jord under neglene?
Og det var bare lige syv eksempler taget alene blandt dyr og planter, som er eksplicit nævnt i Bibelen.
Naturen er simpelthen for vild. Wonderful i ordets oprindeligste forundrende betydning. Vidunderligt fyldt af undere som overgår mit vid. Mon ikke vi er mange, der i vores daglige naturafsondrede civilisationsbobleliv har mistet sans for og føling med disse forunderligheder. Vi kan vanskeligt få jord under neglene, når vi til stadighed kravler op i elfenbensbabelstårne af ting vi selv har lavet.
Men så går vi glip af en masse awesomeness, som nogle ungsmarte mennesker sikkert kunne finde på at sige uden at tænke på at awesome ikke betyder sejt/cool/fedt/lækkert, men ærefrygtindgydende. Ærefrygt for den skaber og Gud, som vi – al vores gudgivne kreativitet og magt og rigdom til trods – ikke vil lykkes med at gå i bedene.
Som en understregning af den overflod af awesome vidunderligheder, som skaberværket indeholder, kunne jeg også have nævnt morbærfigentræets symbiotiske og vanvittigt komplekse forplantningssamarbejde med en særlig hvepseart. Eller jeg kunne have nævnt honningbiens og myrens betagende sociale arbejdsfælleskaber. Eller jeg kunne have nævnt hærfuglens og påfuglens forskellige måde at se aldeles flamboyante ud. Eller de overvældende mange nyttige produkter, som kan udvindes fra vintræet eller hørplanten. Eller jeg kunne have nævnt sandrottens absurd effektive nyrer.
Der var otte bibelske eksempler til.
Brorson har stadig ret i det med nælderne.