Velkommen i klubben, Kanye

Der er som regel god grund til at betvivle historier om berømtheder, der pludselig har set lyset. Men der er al mulig grund til at ønske Kanye West tillykke med hans møde med virkeligheden – og Gud.

Kanye West er verdens bedst tjenende hip hop-stjerne med en formue i omegnen af 1,6 mia. og han og fruen, Kim Kardashina, er to brændende megastjerner på popkulturens himmel. Det bliver næppe større.

Wests nyeste album udkom for et par uger siden og har fået en noget blandet modtagelse. På den ene side anerkender kritikerne, at det har lagt nye alen til hans i forvejen imponerende spændvidde. På den anden side har de fleste det stramt med hans tekster …

Ublu tilbedelse

Der er ikke tale om seksualiseret eller disrespektfuld omtale af kvinder – som tidligere. Ej heller om et beskidt sprog eller forherligelse af stoffer eller ego – selv om det ikke just er et ukendt fænomen i hip hop eller West, som tidligere har givet sig selv gudestatus.

Det er den ublu, direkte tilbedelse af Gud og hans søn, der får popkulturens elite til at kløjes noget så eftertrykkeligt i båndsalaten.

Alene titlen: Jesus Is King. Hvor usofistikeret kan det blive?

I det hele taget er det ikke antydningens kunst, der præger Wests tekster. Prøv bare at læse her:

Won’t be in bondage to any man
We the descendants of Abraham
Ye should be made free
Whom the son has set free is free indeed

He saved a wretch like me

Eller:

Jesus brought a revolution
All the captives are forgiven

Time to break down all the prisons
Every man, every woman
There is freedom from addiction
Jesus, You have my soul

All my idols, let ’em go
All the demons, let ’em know
This a mission, not a show
This is my eternal soul

Og sådan kunne man blive ved – og det synes jeg da, at du skal gøre! De kan læses her. Og så kan du fortælle mig, hvad du synes – om det virker falsk og overfladisk?

Brad Pitt med til gudstjeneste

Jeg er helt med på, at det er en illusion, at vi kan kende sandheden om en berømthed gennem medier eller egne udmeldinger. Dertil er der alt for meget selviscenesættelse. Det gør det svært ikke at blive kynisk over for sådan én som West. Også kristne skal blive bedre til at gennemskue, når offentlige profiler forsøger at positionere sig i det fromme segment med letkøbte udtalelser om tro og moral.

Men det er mere end svært at se, hvad Kanye West har vundet på omdømmekontoen ved sin udmelding. Det gælder både, når han kritiserer porno og fortæller om sin egen afhængighed, beder sit produktionsteam om at afstå fra at dyrke sex uden for ægteskabet eller slæber Brad Pitt og andre megastjerner med til sine Sunday Services.

Jeg er også med på, at det ikke er ’heldigt for Jesus’, han har megastjernen Kanyes anerkendelse. Det er heldigt for Kanye, at han er elsket og accepteret af himlens og jordens herre!

Og jeg er også med på, at der har været og er ting i Kanyes Wests liv, som endnu ikke er bragt i overensstemmelse med det budskab, han formidler, lige som der er elementer i hans teologi, som kalder på kritiske spørgsmål.

Men når det gælder Kanye som menneske og kristen, vil jeg sige: Lad den, der har alt i orden, kaste den første sten.

En udfordring og en inspiration

Kanye West selv forudser kritik fra den kirkelige fløj (What have you been hearing from the Christians?/ They’ll be the first ones to judge me).

Jeg vil nøjes med at lade ham være en udfordring og inspiration til at sætte mit elskede lille omdømme på spil og bruge min position til at proklamere troen frejdigt. Og så vil jeg byde ham velkommen i klubben af syndere, som er kommet til kort med deres egen kraft og har taget imod tilgivelse og kraft fra det høje:

Sing every hour (Every hour, ’til the power)
Every minute (Every minute, of the Lord)
Every second (Every second, comes)
Sing each and every millisecond (Down)
We need you (We need you, sing ’til the power)
We need you (We need you, of the Lord)
We need you (Comes)
Oh, we need you (Down)

Amen, brother!

(Hvis du vil vide mere: From ’I am God’ to ’Jesus is King’; Kanye West, Justin Bieber, and What to Make of Celebrity Conversions)

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights