Stolthed

Adventstidens tekster hjælper til klarsyn – så vi kan blive lidt mindre stolte og selvoptagede.

Jeg er stolt af at være dansker. Jeg nyder at bo i dette smukke land. Vi har gode traditioner, en hyggelig og spændende kultur, som jeg gerne fortæller folk fra andre lande om.
Jeg er også stolt af at være forældre. Det er noget ganske særligt. Jeg har nogle skønne børn, som jeg nyder at være sammen med og gerne fortæller andre om, når de spørger til, hvordan det går dem.
Jeg har den samme glæde, når jeg får mulighed for at fortælle et andet menneske om min kristne tro.Jeg er stolt af at være kristen. For det kristne evangelium er det bedste budskab til verden og Jesu kærlighed kan virkelig forandre menneskers liv. Og snart vil jeg i det årlige julebrev til venner og bekendte fortælle vidt og bredt om årets gode begivenheder. Jeg har meget at glæde mig over og meget at været stolt af.
Det er jeg faktisk ret god til.

De vellykkede danske kristne

Måske for god til. Måske er vi kristne danskere med ”vellykkede familier” lidt for gode til at være stolte af os selv. Lidt for villige til at fortælle andre den gode historie om os selv. For stoltheden har en bagside. Bag ved stoltheden gemmer der sig en selvtilfredshed og fokusering på sig selv. En optagethed af sig selv og sit eget, der gør os blind for at se det, som vi burde se. Og ikke mindst er det en optagethed der gør os så stive, at vi som et stolt træ i skoven står i fare for at vælte, når orkanen kommer.

Jesus vil hjælpe os til at se

Hvad er det da, som vi burde se ? Ja, det er svært at sige, for en der selv er blind. Men det sker dog, at der kommer nogle øjeblikkes klarsyn, når adventstidens tekster når ind til hjertet. For her er der ikke noget at tage fejl af. Den stolthed, som vi har over os selv og vort eget liv vil ikke være noget værd, når Jesus kommer igen for at dømme levende og døde. Den dag vil vi ikke blive bedømt på det, som vi har opnået eller præsteret her, men alene på om vi har tro på Jesus. Derfor bør vi allerede se væk fra det vi selv har og være optaget af det som Jesus giver os. Og jeg tror, at han vil give os hjerte til at glæde os over den fremmede som kommer til vores land og give os nysgerrighed til at lære dem og deres kultur at kende. Han vil give os hjerte til at hjælpe de børn, som ikke har forældre der kan tage sig af dem eller som har det svært på forskellig vis. Og jeg tror, at han vil gøre os ydmyge i forhold til vores egen tro, så vi ikke er så optaget af at få andre til at være kristne på samme måde som os selv og i stedet lytter os ind til deres tanker og tro.

Der er noget positivt ved at være stolt – der findes en sund glæde over det som vi har. Men alt for ofte, så er sandheden, at stolthed skaber afstand og forhindrer os i at møde andre med et åbent sind og en interesse i at engagere os i deres liv. Gud bøjede sig ned og blev menneske. Han var ikke for stolt til at blive i sit egen sikre hjem. Så skal vi heller ikke.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

ELN søger ny landsleder. Måske noget for dig, der er netværker, organisator og kommunikator..?

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights