Sommerfugleeffekten

Jeg tror mange af os har en idé om, at vi ville gøre hvad som helst, hvis det virkelig gælder. Men hverdagen gælder.

Hvor er der mange mennesker, som har gjort indtryk på mig gennem årene. At tænke igennem hvem der har formet og støttet mig, er en øvelse, der indgyder ydmyghed og taknemlighed. Og der er selvfølgelig mange, som jeg slet ikke husker.

Jeg tænker faktisk ind imellem over det. Tænker på navngivne personer. Jeg har sat mig for at udvælge ti personer, som jeg vil sende et brev. Et taknemlighedsbrev.

De fleste ved ikke, hvilken forskel de har gjort for mig. Og det pudsige er, at flere på listen kun ganske kortvarigt har haft noget med mig at gøre. Der er endda én, som i et enkelt moment satte et stort aftryk på den person, jeg har udviklet mig til at være. En helt almindelig og udramatisk situation som blev begyndelsen på en lang og sund selvransagelse for mig.

I film hvor tidsrejser er en mulighed, bliver der som regel gjort meget ud af, at de tidsrejsende for enhver pris ikke må ændre noget i fortiden. Den mindste indblanding kan ændre hele verdenshistoriens gang, er tankegangen. Det er udtryk for det, der kaldes sommerfugleeffekten.

Tanken er kort sagt, at hvis en sommerfugl basker med sine vinger, kan det i sidste ende udløse en storm på den anden side af jorden. Jeg ved ikke lige med sommerfuglen, men grundtanken forekommer mig egentligt fornuftig nok. Om ikke andet har jeg aldrig sat spørgsmålstegn ved den indre logik, når jeg har set en af disse film.

Men hvis den mindste forandring af fortiden kan ændre nutiden, hvorfor har jeg så samtidigt så svært ved at tro på, at det jeg gør i nutiden, kan ændre fremtiden?

Jeg tror mange af os har en idé om, at vi ville gøre hvad som helst, hvis det virkelig gælder. Men hverdagen gælder. Og du kan gøre en forskel hver dag. Måske ikke i en størrelsesorden der bliver skrevet bøger om, men ikke desto mindre en forskel for mennesker.

At gøre det som er sandt og godt, er altid sandt og godt. Og gør vi det, så tror jeg på, at vi faktisk ændrer historiens gang. Ikke for de fleste, men for nogen. Tænk bare på hvor mange mennesker der har gjort en forskel for dig, som slet ikke er klar over det.

Jeg hørte for nyligt et klip fra opsætningen Biblen med blandt andre komikeren Jonatan Spang. Her siger Spang, at selvom han siger til sin kæreste, at han vil gøre alt for hende, så håber han da ikke, at hun beder ham om at tage opvasken.

Det er nemt at bruge store ord på et abstrakt plan – langt sværere at gøre små ting i det konkrete. Min morgenbøn (de dage jeg husker det) lyder: ”Jesus, vis mig hvem jeg skal tjene i dag”. Og med ordene fra Efeserbrevet 2,10 i baghovedet gør det mig glad og forventningsfuld at gå en ny dag i møde. Din gavmildhed, venlighed, gæstfrihed, overbærenhed eller mildhed gør en forskel.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights