Sådan splitter vi det hele ad

Valgkamp + sociale medier er velegnede ingredienser til at skabe splid og ødelægge fællesskaber, også de kristne.

Det er ikke nyt, at kristne ser forskelligt på, hvad der er den rette politik. Ej heller, at medierne er drevet af kriterier, der fokuserer på konflikt, drama og spekulationer.

Det nye er, at indsatsen er blevet forhøjet: I vores online-tid får overskrifterne og forargelsen en ekstra tand. Desuden betyder de sociale medier, at vi deler meget mere fra vores privatsfære og holdninger.

For få årtier siden anede vi sjældent, hvad sidemanden i kirken eller missionshuset mente og stemte. Politik var heller ikke et samtaleemne over kaffen. Man vidste jo godt, at det kunne skabe konflikt og afstand.

I dag bruger mange af os de sociale og andre medier til at dele vores mere eller mindre velargumenterede meninger, holdninger og støtte. Det kan der siges meget godt om. Men det indebærer også en risiko for misforståelser og unødvendige konflikter, der ikke er efter Guds hjerte og ånd.

Her er 10 tip til, hvordan du kan bidrage til at splitte det hele ad – fra en person, som selv ind i mellem tramper rundt i klaveret:

  1. Skriv gerne sidst på aftenen, hvor du er træt og uden filter.
  2. Skriv og del hurtigt, uden tænkepauser, især hvis du er ophidset og vred. Tryk Enter, inden tvivlen melder sig.
  3. Undgå nuancer og forbehold. Det nedsætter læsehastigheden og gør det svært for læserne at reagere hurtigt.
  4. Undgå at stille opklarende spørgsmål til dem, du muligvis er uenig med. Gå med dine egne, værste fortolkninger, og tillæg gerne modparten nogle suspekte motiver.
  5. Brug andres opslag som et springbræt for at promovere dine egne holdninger.
  6. Gå gerne i nærkamp med folk, du ellers aldrig interesserer dig for, eller har haft nogen positive oplevelser med.
  7. Gå efter personen i stedet for substansen: I er ikke uenige om en sag – I er modstandere i en verbal boksekamp, og der kan kun være én vinder.
  8. Du kan helt sikkert finde noget i din modstanders køn, alder, fag, indkomst eller lignende, du kan bruge til at vise, at de er ude i et egoistisk ærinde.
  9. Skriv gerne belærende, og brug fremmedord, hvis du har det i dig. Det er med til at fremhæve dig på modstanderens bekostning.
  10. Brug gerne stærke ord om dem, du er uenig med, såsom ’idiot’, ’åndssvag’, ’racist’ eller lignende. Det giver en mere levende debat – og mange likes fra dem, der er enige med dig.

Gør det, og du skal se løjer!

Du kan også i stedet vælge at læse Romerbrevet kapitel 12, som virker særdeles aktuelt: ’kappes om at vise hinanden agtelse … velsign, og forband ikke … Hold sammen i enighed … stol ikke på jeres egen klogskab.  Gengæld ingen ondt med ondt; tænk på, hvad der er rigtigt over for alle mennesker.  Hold fred med alle mennesker, om det er muligt, så vidt det står til jer.  Tag ikke retten i egen hånd, mine kære … Lad dig ikke overvinde af det onde, men overvind det onde med det gode.’

Fortsat god valgkamp 😊

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights