Netværket Føbe – bibelsk anliggende eller feministisk projekt? 

Tre unge, kristne kvinder har mobiliseret sig i et netværk for kristne kvinder i ledelse og tjeneste, kaldet Føbe.

Tiden er moden, hvor vi kristne mænd og kvinder må tage aktivt stilling til kønsspørgsmålene og indrette vores liv og tjenester efter, hvordan Guds Ord overbeviser os. Jeg hilser derfor initiativet velkomment. Debatten kan ikke vente. Og jeg synes det er godt, vi i kirken begynder at sætte ord på, hvor vi står.

Derfor undrer det mig også, at Føbe faktisk overhovedet ikke siger, hvor de står. På hjemmesiden og facebooksiden kan jeg ikke finde bare antydningen af en teologisk og bibelsk profilering. Men i andre sammenhænge, hvor stifterne af netværket udtaler sig om emnet kvinder og teologi (blandt andet podcasten Eftertanke, og forordet i Jacob Munks bog “I er alle én”, skrevet af Anna Kiel Rughave), er de ikke blege for at kritisere en klassisk fortolkning af kvindens rolle. Derfor synes jeg der er god grund til at stille et stort og åbent spørgsmålstegn ved, hvad det præcis er, Føbe-netværket vil vejlede, opmuntre og støtte andre kvinder i?

I Ny Testamente kaldes Føbe menighedstjener/diakon. Når Paulus beskriver en tilsynsmand eller en ældste, præciserer han, at det skal være en mand. Når han skildrer diakoner, så præciserer han, at det kan være en mand eller en kvinde – ligesom flere andre tjenester kan varetages af både mænd og kvinder.

Det fremgår ikke af netværket, om man vil fremme kvinders ledelse og formidling inden for den ramme, Paulus skitserer. Eller om netværket vil gøre op med tjenestedeling i menigheden?

Initiativtagernes udtalelser i anden sammenhæng kunne tyde på et opgør. De virker på bølgelængde med den teologiske feminisme (kaldet egalitarisme), som er en kritisk strømning i den evangeliske kirke i USA. Den teologiske feminisme bliver modsagt af den del af den evangelikale kirke, der holder på bibelsk tjenestedeling (kaldet komplementarisme).

I givet fald vil det fremme klarheden, hvis kvinderne bag Føbe melder ud, hvor de står.  Hermed en opfordring givet videre til en debat med klar tale og hånden på hjertet.

Skriv evt. til lenedthomsen@gmail.com eller info@luthersk-netvaerk.dk

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights