Nedrivning og opbygning

Lær nøje at skelne det sande fra dets skin – står der med sirlig guldskrift over én af indgangene på min gamle skole. Om kort tid er citatet lagt i grus. Skolen er solgt og står til nedrivning. Tidens tand og udvikling og alt det der.

I virkeligheden har citatet været under nedrivning længe.  Vi fik ikke skelnet det sande fra dets skin, da man i 60’erne prædikede Peace, love and understanding. Med ’vi ’mener jeg samfundet, fællesskabet. Det lød jo meget godt. Fri kærlighed, frihed til kvinder, fri abort. Nu skulle vi være virkelig frie. Ud med den forlorne småborgerlighed. Ikke mere kristelig skyld og skam. What’s not to like?

Der gik ikke mere end 20 år, så svingede pendulet tilbage. Nu var det 80’erne og yuppi-tid, hvor helten var den med succes, penge og smartness. Her er sex og her er smukke piger – her er kvinden ned på alle fire, som TV2 sang om de rigtige mænd. Pludselig stod vi i et samfund, der hyldede det egocentrerede individ. Den stærke klarer sig, og så er det bare synd for resten.

Pendulet var tilbage. Men noget var sket undervejs. For alt var ikke som før. Den fælles moral, den almindelige anstændighed, der skulle stoppe uhindret grådighed var i nogen grad faldet af i pendulsvinget. Det blev koldt. Meget koldt.

Den forlorne frigørelse havde en pris, som ikke var nævnt i kontrakten. Det nytter ikke noget, at vi siger: ’Jamen, vi troede jo…’ Fanden forhandler ikke. Han river ned og tager, hvad han kan.

Den forlorne frigørelse havde en pris, som ikke var nævnt i kontrakten. Det nytter ikke noget, at vi siger: ’Jamen, vi troede jo…’ Fanden forhandler ikke. Han river ned og tager, hvad han kan.

Lige nu er er pendulet svinget over, hvor tidens feltråb lyder på kamp mod diskrimination, sexisme og racisme. Og hvem vil ikke være med her. Selvfølgelig skal vi ikke acceptere diskrimination af køn, seksuelle, etniske, religiøse og intersektionelt-ramte minoriteter. Vi kan endda håbe, at mange gode ting fra opgøret vil lejre sig.

Men vi skal lære at skelne nøje det sande fra dets skin. Også tilbuddet om opgør med enhver krænkelse har en pris, hvis ikke vi skelner. Nedbrydning af retsprincipper f.eks. Mænd bliver fyret fra deres job uden rettergang og uden adgang til en klageinstans i sager om sexisme. Andre eksempler er børn, der bliver frarøvet retten til at kende deres biologiske forældre af hensyn til regnbuefamilierne. Ansættelse på baggrund af kønskvotering og ikke efter meritter. Eller blot enhvers ret til at føle sig krænket og berettiget til undskyldning og særrettigheder. Alle er ikke lige for loven. Tænk engang!

Problemet er blot, at hver gang pendulet svinger, er noget forandret. Stumper af moral, anstændighed, ansvar, lighed for loven blev erlagt som bom-penge til hver tids forjættede land.

Når man ser på tidens kendetegn, kan der være en trøst i, at pendulet altid svinger tilbage. Problemet er blot, at hver gang pendulet svinger, er noget forandret. Stumper af moral, anstændighed, ansvar, lighed for loven blev erlagt som bom-penge til hver tids forjættede land.

Hvor pendulet lander næste gang, når det svinger væk fra Woke-land, kan jeg ikke engang gisne om. Men det bliver ikke rart, hvis det, vi tager med, er følelsernes retspraksis. Slet ikke rart for kristne, der vil formaste sig til at sige, at sandheden ligger et andet sted end i mennesket. At sandheden er utvetydig, at Jesus er Vejen, Sandheden og Livet.

Måske er dét provokerende. Men det er også der, at al trøst, kærlighed og fred er givet os – og alle dem, som tog imod ham.

Dér lærer vi at skelne nøje det sande fra dets skin. Det er opbygning.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

ELN søger ny landsleder. Måske noget for dig, der er netværker, organisator og kommunikator..?

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights