Når livet dør

Tingene var gået stærkt i dagene op til denne dag. Og nu var han død. Jeg tænker nogen gange på hvilke følelser, som løb gennem disciplene, kvinderne og Jesu mor, da Jesus døde på et kors en mørk fredag udenfor bymuren i Jerusalem?

Jeg tænker ikke, at det var væsentligt anderledes for dem som stod tættest på Jesus, end når vi andre oplever at et menneske, vi elsker, uventet og pludseligt bliver revet bort: Chok, rådvildhed, mistet fodfæste, meningsløshed, sorg?

Hvad nu? Man står overfor det totalt uventede og er følelsesmæssigt voldsomt påvirket. Man skal vænne sig til at alt håb er ude; ikke mærke varmen fra den, man elsker. Lyset er slukket i den elskedes øjne. Livet er ebbet ud.

Jesus havde godt nok prøvet at forklare sine disciple det på forhånd: At han skulle dø og opstå igen. Men de forstod det ikke. Det må have været lidt som at skulle forklare en mand fra middelalderen, at en dag ville der være flyvemaskiner og biler på el og Power2X.

De havde allerhøjest en uklar fornemmelse af, at der var noget særligt på spil med Jesus. Aldrig havde noget menneske talt som han. De havde set Gudsriget kræfter i udbrud, som en vulkan der ustyrlig vælter ild og lava op – (ja, jeg ved godt de næppe ville fange billedet, men du forstår!) – sådan havde Gudsriget bredt sig overalt, hvor Jesus kom frem. Blinde så, døve hørte, syge bliver raske, spedalske rensede, ensomme fandt fællesskab, og fælles for dem alle: Syndere blev tilgivet. Alt forladt.

Nu kommer så min pointe: De gode nyheder, som Jesus havde med til dem om Guds rige, der var kommet nær, ville slet ikke have nogen gyldighed eller substans, hvis ikke han var død den ovennævnte fredag, og hvis ikke han blev oprejst fra de døde i påskemorgenrøde.

Guds rige hænger uløseligt sammen med netop påskens realiteter: Jesus dør langfredag for vores synders skyld og opstår påskedag til liv for os. For at vi ikke skal fortabes. At være kristen er at stole på, at det er sandt. Hverken mere eller mindre.

Alt forladt, siger han, og så går han i døden for dig.

Jeg håber, du får en vidunderlig påske!

Foto: www.freepik.com

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights