Med Gud i en urolig verden

Den vestlige verden virker mere ustabil i dag end for få år siden. Hvad er en kristen attitude til en urolig verden?

Ustabiliteten skyldes ikke kun udfordringen fra radikal islamisme, og Putin, der igen melder Rusland på banen som supermagt i international politik. Det er også en ustabilitet, der kommer indefra. Brexit og Trump som ny præsident i USA sammen med diktatorlignende adfærd hos NATO-landet Tyrkiets præsident Erdogan sætter sig i mange af os som en uro. Den vestlige verden, der er den gamle kristenheds verden og vores verden, er ikke så tryg og sikker, som den har været. Der er flere ubekendte i spil, end der plejer at være. Deraf uroen, – mere hos nogle end hos andre.

Betyder det noget at være en kristen, når verden opleves mere og mere usikker? Hvad er en kristen attitude til en urolig verden?  Jeg vil nævne fem ting:

Gud er på tronen

Det skal vi huske, og vi skal sige det til hinanden. Gud er historiens herre, og uanset hvordan magtforholdene skifter og udvikler sig i verden, fører han sin frelsesplan igennem. Det gælder på det store globale og universelle plan, og det gælder på det helt personlige plan. Verden er i Guds hånd, og jeg er som enkelt menneske i Guds hånd.

Jesus er på vej tilbage

Det sagde han allerede for 2000 år siden. Han sagde også, at verdenssituationen vil blive mere og mere kendetegnet af uro. Hvornår han helt præcis kommer igen, sagde han derimod ikke. Men han opfordrede os til at lægge mærke til tidernes tegn, og til frimodigt at løfte vores hoveder, fordi forløsningen nærmer sig.

Bed for verden

Vi opfordres i Ny Testamente til at bede for regenter og andre i høje stillinger. Det er udtryk for et kristent engagement og ansvar i denne verden, at vi beder for øvrighedspersoner både i vores eget land og i andre lande. I disse uger ligger det lige for at bede nogle ekstra bønner for USA’s nye præsident. Og vi må jo bede ucensureret!

Kæmp for fundamentale menneskerettigheder

I krisetider kommer de grundlæggende menneskerettigheder ofte under pres. Det er frygten for at miste tryghed, der nogle gange gør både folk og politikere blinde for, at prisen for tryghed kan være for stort et tab af frihed. I tider med uro og følelsen af utryghed er det vigtigt, at vi er særligt obs på at værne om fundamentale menneskerettigheder – ikke mindst frihedsrettighederne, som langt på vej udspringer af et kristent menneskesyn.

Muligheder for mission

I forbindelse med kriser på den storpolitiske scene åbnes der ofte sprækker for evangeliet. Flygtningestrømmen i kølvandet på borgerkrigen i Syrien er en politisk krise, som for mange er forbundet med utryghed. Men det er også en mulighed for, at tusindvis af mennesker kommer i en situation, hvor de måske for første gang i deres liv har mulighed for at høre evangeliet.

Det kan godt være, at verden er et uroligt sted at være lige nu, og især at vi i den vestlige verden føler situationen mere ustabil, end den har været længe, men som kristne skal vi ikke miste modet. Vi skal derimod frimodigt løfte hovedet og leve med Gud i forventning, bøn, indsats for mennesker og åbenhed for Guds særlige muligheder midt i kaos.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights