Lyt til svigerfar: Lad dem bære byrden sammen med dig!

Lad os lære noget om menneskelig ledelse, ved at lytte til ordene fra svigerfar til Moses.

Over det sidste årti har udbrændthed hærget blandt præster i USA. Men efter covid-19 er det, som tidligere var ”en stille epidemi”, nu blevet åbenlyst, som det fremgår af Christianity Today. Selvom meget er anderledes i USA, genkender jeg tilstandene fra vores danske kontekst. Derfor skriver jeg over den næste tid et par blogs om lederskab i kirken.

Moses har fået besøg af sin svigerfar Jetro i Sinais ørken. Israelitterne har lagt Egyptens brutale slaveri bag sig, de har vandret tørskoede igennem Det Røde Hav, de har spist manna fra himlen og slukket tørsten i vand fra en klippe, og de har netop vundet over amalekitterne. Nu er Jetro kommet på besøg hos Moses, for at Moses kan blive genforenet med sin kone og børn.

Næste dag sætter Moses sig og holder rettergang, mens folk står omkring ham fra morgen til aften. Jetro må nu tage sig til hovedet over det scenarie, han ser udspille sig: ”Hvad er det dog for et arbejde, du har med folket? Du bærer dig uklogt ad – både du og folket bliver jo fuldstændig udmattede!”

Det er svært ikke at trække på smilebåndet over kontrasten til den Moses, der stod op imod Farao, og den Moses, der nu bliver sat på plads af svigerfar. Ikke desto mindre er det en påmindelse om, at ledere er mennesker, med alt hvad det indebærer af øvdage og menneskelighed.

Derfor er jeg så glad for, at et af ELN’s fokuspunkter er udrustning til ledelse. Tag nu bare Moses som han sidder der, svedig og udbrændt i varmen efter et par vanvittige år i Guds tjeneste. Han tager ikke engang en fridag med konen, efter at hun er vandret ud i ørkenen til ham. Moses er havnet i et hamsterhjul, og han kan ikke selv finde ud. Nogen må tage ham i hånden og finde udgangen. Det håber jeg, ELN kan være med til at gøre for ledere i dag.

Jetro er en klog mand. Han foreslår Moses at finde gudfrygtige og pålidelige mænd i hele Israel, som han skal sætte som overhoved til at dømme over 1000, og over 100 mand. ”Lad dem bære byrden sammen med dig”, siger han til Moses. Dog skal Moses selv fortsat være medie for Guds bud og befalinger til folket gennem sine mellemledere og dømme i de større sager.

Pointen her er, at den uoverskuelige masse bliver brudt op i overskuelige enheder. På denne måde bliver folket tilfreds, Moses mindre udmattet og Guds omfattende arbejde løftet.

Jeg vil opfordre dig til at læse og reflektere over hele 2. Mosebog 18. Dernæst en opfordring til at finde Jetroer, som du både kan tale med om din trivsel, og som også kan hjælpe med at finde veje frem.

ELN’s fokus på udrustning til ledelse betyder bl.a., at menighedsinspirator Anette Klausholm Bækgaard tilbyder ‘Servicetjek til menighedsråd og bestyrelser‘. Her har hun fokus på god ledelse, trivsel og glæde i tjenesten.

Desuden tilbyder ELN en vejlederordning til både præster og menigheder. Det handler om åndelig vejledning og tilsyn.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Tag med på konference for valg- og frimenigheder.  Lørdag 17. juni i Børkop. Skarp på tiden - tæt på virkeligheden!

Verified by MonsterInsights