Løgne dræber Rusland – og dig

Der har været stor opmærksomhed på Ruslands haltende logistik og korruption, men hvad er årsagen?

Løgn. Rusland er gennemsyret af løgn. Deres propagandister har det med usandheder, som brødrene Price har det med smør: Der skal være RIGELIGT! Ifølge den politiske filosof Vlad Vexler er formålet med russisk propaganda ikke at fastholde folk i et ideologisk narrativ, men at forvirre, destabilisere og pacificere med bølger af usammenhængende påstande.

Falskheden kommer ikke kun fra toppen af Rusland. Den er så veletableret i den russiske kultur, at der er et ord for socialt accepteret løgn. “Vranyo” betegner, når fx en officer taler usandt til sine soldater, og han ved, at soldaterne ved, at han lyver, og de nikker og tager noter og lader som om, at de tror på ham. Alle ved, at alle lyver, og alle spiller med og “løser” problemerne derved.

Løgn er en del af mange samfund, men løgn bliver typisk en overlevelsesmekanisme i totalitære samfund, og Sovjetunionen var ingen undtagelse. Man løj om sine politiske overbevisninger, fordi man ikke ønskede besøg af Stasi. Fabriksledere løj om produktiviteten for at sikre, at de nåede kvoterne, og arbejderne løj om, hvor hårdt de arbejdede. Man pyntede på historien og fortalte overordnede, hvad de ønskede at høre for at sikre sig selv.

Putins frygtregime har ikke ændret på disse forhold, og det ligner, at det udvikler sig til dets undergang. Det er morallovens hævn.

Rusland er derfor et eksempel til skræk og advarsel for os som samfund og individer.

Heldigvis praktiserer vi ikke vranyo i Danmark, men jeg synes, at vi ser bekymrende tendenser i Vesten, særligt den sociale udstødelsespraksis “cancel culture.” Den drukner demokratisk debat og holder borgere tilbage fra at sige deres ærlige mening. Mener man fx noget “forkert” om køn og seksualitet, kan det koste ry, job og fællesskab. Frygten får en til at tie, eller sige det man nu skal sige. Er vi på vej mod vranyo på nogle områder?

Uanset hvad kan vi ikke tage let på Guds bud: Du må ikke vidne falsk mod din næste. Løgnen er tilsnigende og kan nemt ses som den lille synd, der ikke rigtig gør noget. Pyt, pyt… Men så har vi ikke forstået syndens natur. Apostlen Jakob skriver, at “når synden er vokset op, føder den død.” Løgn ødelægger relationer, skaber forvirring og berøver os vores behov for sandheden:

  • Uden tillid til at mennesker fortæller sandheden og overholder løfter nedbrydes alle sociale relationer.
  • Løgn er en bevidst uoverensstemmelse, mellem det man ved, og det man siger til en person, der har krav på sandheden. Viden og tale er to særegne menneskelige evner som løgnen sætter i splid med hinanden og skaber forvirring for både løgner og lytter.
  • Mennesket har en rationel natur. Derfor er sandheden for intellektet, som maden er for kroppen. Den er et naturligt behov, som afføder en naturlig ret. Løgn er ikke kun gift for intellektet, men også en moralsk krænkelse.

Lad os ikke bagatalisere løgnen. Den føder død.

2 kommentarer til “Løgne dræber Rusland – og dig”

  1. Løgn avler løgn.Det har jeg mærket på min krop engang i en retssag.
    Jeg spurgte min advokat,hvornår holder det op.Han sagde:løgn avler løgn og en dag ved man ikke mere hvad er rigtigt.Det skete.
    Tak for en rigtig god artikel.

    Svar

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights