Lad kærligheden vokse! Lug ukrudt!

I maj måned har det regnet utrolig meget, og nu hvor varmen også er kommet, er det nærmest eksploderet i haven. I vores have er der brændenælder, skvalderkål, mælkebøtter og mange andre slags ukrudt, som jeg ikke kender navnene på. Men hvad er det lige, der gør ukrudt til ukrudt?

Ja, ukrudt er vel bare planter, som står det forkerte sted. Græs er fint i græsplænen, men voldsomt irriterende inde mellem roserne.

For min mor, som var landmandskone, var det ikke så svært. Når hun kom på besøg, så pegede hun på mælkebøtten ved siden af indgangstrappen og sagde: ”Hvorfor står den dér? Det tager jo ingen tid at bøje sig ned og tage den op.” Nej, men det kan faktisk godt virke uoverskueligt med ukrudt i en hel have og det tager tid at luge. Vi har f.eks. besluttet, at en del af vores have er en vild have, hvor alt får lov at gro som det vil, det er også godt for biodiversiteten – indtil brændenælderne tager helt over hen på sommeren.

Inden I begynder at spekulere over, om dette er et foredrag i Haveforeningen, så bare rolig. For ukrudt er nemlig et godt billede på synd. Ligesom ukrudt kan være pæne planter, der står det forkerte sted, sådan kan synd opleves rart og være gode ting, men alligevel være forkert. Utroskab er et meget konkret eksempel. Kærligheden til en anden end éns kone eller mand kan føles rigtigt, opleves rart, men alligevel er det forkert. At give en god gave til et godt formål kan være et andet eksempel. Det er godt – men hvis man gør det på en måde, så man tiltrækker sig opmærksomhed og de andres beundring, så ophøjer man sig selv.

Som med haver, så er der selvfølgelig også dem, der hylder syndens biodiversitet: ”Lad nu folk gøre, hvad de vil” eller ”Hvad skal vi med regler og bud?”.

Jeg tror ikke, at Guds have bare er en pæn græsplæne og med nydelige staudebede – der er også plads til, at noget kan vokse vildt i Guds have. Men Gud har givet os sine bud for at beskytte og værne livet, for at kærligheden skal få lov at gro. Han vil, at vi skal rense synden ud, hive den op, luge den væk. Det vil han for kærlighedens skyld. Ellers ender synden med at tage magten over os.

Når vi skal identificere synden, så skal vi høre Guds ord. Ved at kende Guds ord, så lærer vi den sande kærlighed at kende. Det gør vi ikke ud fra vores følelser eller ud fra folkestemning og tidsånd.

Jeg hørte for nylig én sige, at især mange unge kæmper med skam. Mange unge skammer sig over, at de ikke formår at leve sådan, som de godt ved, at de burde. De føler ikke, de kan leve op til det som Gud forventer af dem. Men det ved Gud godt. Det er jo det, evangeliet handler om. Det befriende ved evangeliet er, at Gud i sin kærlighed ser os som syndere og har handlet efter det. Gud ved, at vi ikke selv magter at bekæmpe det onde – det skal vi ikke skamme os over – det skal vi ikke fortvivle over. Det var derfor han sendte Jesus til os. Det var derfor han døde på korset. For at bære vore synder, for at rykke dem op med rode og fjerne al skyld og al skam over synden.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights