Kim Larsen – folkereligionens salmedigter

“Er der sol over Gudhjem i de dødes land?…Du ved det nu – pianomand.”
Kim Larsen skrev ubegribeligt smukke sange, som fandt resonansrum overalt i danskernes maver og hjerter. Alt det sjove og alt det triste mødtes i sangene, og den folkereligiøst udvaskede kristendom fik sin egen salmeskat i hans bedårende sangkatalog.

Dette er både en hyldest og en klage over Kim Larsens livsværk. En hyldest til en mand, der kunne skrive og synge dette:

Om lidt bli’r her stille
Om lidt er det forbi
Fik du set det du ville?
Fik du hørt din melodi?


…og en klage over, at netop disse linjer danner den perfekte ramme omkring utallige danskeres begravelser. Kim Larsens svanesang minder os om at gribe livet og dagen. Han husker os på at søge kærligheden og melodien, som Gud i sin skaberkærlighed har sat foran os. Tak for den kærlige påmindelse!

Kim Larsens testamente

Desværre er det det eneste evangelium, mange danskere har at leve og dø på. Folkereligionens Bibel hedder “50 ting du skal se, inden du dør”. På vejen kan du med fordel kaste et hurtigt kig hen mod kirken på bakketoppen – bare for en sikkerheds skyld. Eller med Kim Larsen flabede ord: “Øl, fisse og hornmusik – det er en vigtig ting. Og så et Fadervor en gang om måneden, når man har syndet lidt for meget.


Hvis ikke det lykkes, vil jeg glæde mig til det på den nye jord i stedet“. Ordene stammer fra min eventyrlystne mor, der en dag erkendte, at hun ikke når alt, hvad hun ønsker sig her i livet. Den sætning klinger i mine ører af Guds frie evangelium: Grib livet, og lev til Guds ære og menneskers gavn. Guds nyskabte verden trumfer alt det, du ikke når. Når der bliver stille hér, er det stilhed før fest, hvis Jesus er din frelser. Dét evangelium skal vi synge ind i danskernes hjerter!


Vi kender intet til menneskers dødstime. Jeg håber, at Kim Larsen greb ud efter det sande evangelium inden sin død, og at Guds sol nu skinner over ham. I så fald glæder jeg mig til at synge lovsange sammen med ham og pianomanden – gerne med Kim som salmedigter.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights