’Jesus druknet i Middelhavet’

Sæt flygtninge på dagsordenen – i menigheden, i smågruppen, i familien. Lad være med at undgå det, bare fordi det er svært eller kontroversielt.

Mit problem er ikke, at jeg er strandet i Middelhavet, men at sommervejret har været elendigt. Mit problem er ikke, at jeg bliver smidt i fængsel for min tro, men at kirken er for kedelig. Mit problem er ikke, at mit hus er brændt ned, men at skatten er for høj. Og sådan ligner jeg de fleste danskere.

Vi bliver ynkelige, når vi får for meget, for længe. Det er menneskelig natur. Sådan ville Bana, på flugt fra Syrien, også blive, hvis hun blev forkælet længe nok. Men det gør det ikke rigtigt. Vi har brug for perspektiv og refleksion. Fordi refleksion kan føre til indlevelse, og indlevelse give indskydelser, og indskydelser føre til handling. Og handling er det eneste, som i sidste ende hjælper dem, som er i nød.

Flygtningesagen

Jeg siger ikke, flygtningesagen er enkel, som nogle fremstiller det: Enten er du for, eller også er du imod flygtninge. Som om alle, der vil sætte begrænsninger, er egoister, og alle, der vil åbne mere op, er uansvarlige. Den slags retorik er forsimplet og hjælper ikke nogen.

Sagen er kompliceret: Skal vi hjælpe alle? Og hvis ikke alle, hvordan vælger vi ud? Hvordan hjælper vi egentlig bedst, på lang sigt? Hvordan håndterer vi den fejlslagne integration? Og hvordan bekæmper vi bedst roden til problemet?

Det er irriterende svære spørgsmål, og jeg kender ikke alle svarene. Men jeg skylder at give dem en tanke og handle ud fra det, jeg erkender.

Og så er det heller ikke mere kompliceret: Tusinder af mennesker er drevet på flugt. De er fremmede, sultne og bange. Vi har mad. Vi har penge. Huse. Indflydelse. Selvfølgelig må vi hjælpe!

Hvis ikke det kommer naturligt til dig, vil jeg i kærlighed minde dig om, at dine handlinger viser, hvem eller hvad du i virkeligheden tror på. Det er derfor, du vurderes på dine handlinger, ikke dine holdninger, når Jesus gør livet op. Det var ham, som sagde: ’Jeg var fremmed, og I tog imod mig’.

Handling!

 

Det er i en vis forstand Jesus, der ligger dér i vandet og klynger sig til bådskanten. Spørgsmålet er, om vi vil hjælpe ham. Ham, som ofrede alt for at hive os op, ikke bare af et hav, men af fortabelsens grav. Er det for grænseoverskridende, for kompliceret?

Ingen af os kan eller skal hjælpe alle, men alle kan hjælpe nogen. Du kan hjælpe nogen, og du behøver ikke vente på at blive 100% afklaret. Du kan bede, tænke, tale, skrive og give, lige nu, fx ved at klikke på linkene herunder.

Sæt flygtninge på dagsordenen – i menigheden, i smågruppen, i familien. Lad være med at undgå det, bare fordi det er svært eller kontroversielt. Det er langt bedre at hjælpe én af disse små end at bevare hyggen i dit kristne fællesskab.

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights