Jeg er nødt til at drømme større for næste generation

Kombinationen af en ustabil kirkelig situation, og en yngre generation af hårdt pressede børn og unge, er en giftig cocktail for fremtidens kirke.

En kirkelig brydningstid – og en generation i problemer

Jeg møder sommetider dét synspunkt, at man ikke kan spå om fremtidens kirkelige situation. Vi lever jo i en brydningstid – sagt nærmest som en undskyldning, for at indtage venteposition. Men jeg er nødt til at drømme større for næste generation. For netop nu er der på en særlig måde brug for klare visioner for generationsskiftet og fremtidens kirke i Danmark. Situationen gør mig ærlig talt lidt frustreret. Jeg tror nemlig på, at vi allerede kan sige meget om fremtidens kirke: Vi kan kigge på vores børn og unge. De vil med al sandsynlighed tegne et realistisk billede. Men den yngre generation er i problemer, og det skal få alarmklokkerne til at ringe.

Hvem vil følges med i de unge i deres virkelighed?                  

Flere nyere undersøgelser i samfundet peger på, at danske unge ligger alarmerende højt i statistikker for både højt alkoholindtag og misbrug, stress, angst og depression. Kan vi som kristne ærligt sige, at vi ikke kan genkende det fra vores unge? For disse unge mennesker er vores ansvar. Og de er kirkens fremtidige ledere. Alt for mange unge oplever, at den ældre generation ikke kender til deres virkelighed, og glemmer at slå følgeskab med dem.

Stå til ansvar

Jeg hører ofte, at forklaringen for udviklingen skal findes i tidsånden. Eller hos de unge selv. Men jeg mener, det er et svigt, når vi som voksne kristne tænker sådan. Det er vores ansvar – med Guds hjælp – at oplære og fremelske et trygt, slidstærkt og frimodigt liv i nådens lys for vores børn og unge, uanset tidsånden eller de unges umodenhed. Vi er salt i samfundet. Vi er de voksne. De unge må ikke overlades til sig selv. De skal vejledes. Og jeg har endnu til gode at høre dén oplagte del af forklaringen: At der er sket et grundlæggende oplærings- og omsorgssvigt.

En sprængfarlig og sprællevende vision

Noa byggede en gigantisk ark på det knastørre land, inden Gud sendte regnen. Elias byggede et kæmpe bål på bjerget, inden Gud sendte ilden. Vi ved ikke præcis, hvad Guds plan er. Men han kalder os til at forberede os i rettidig omhu, og i tillid til hans løfter. Jeg tror det er på tide, at vi forankres i en sprængfarlig og sprællevende vision for kirken og den næste generation af kristne: En åndelig vision for store såvel små. Her bliver fem byggesten afgørende: Bøn, bibeltroskab, udfoldelse af nådegaverne, discipelskab og åndelig ledelse.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights