Hvad så med alle de andre

Min datter var ikke til at snyde: Der var jo mange mennesker, som ikke kom med i båden! Hvad skete der med dem?

Jeg glemmer ikke en stund for et par år siden, hvor min datter, på dengang 3 år, og jeg læste bibelhistorien om Noas ark. Måske falder du sommetider i voksenfælden ligesom jeg og tror, at børn ikke forstår dybderne af det, de hører. Men det gør de – på deres egen måde.

Denne dag var det ikke dyrene, båden og regnbuen, som min datter hæftede sig ved. Jeg havde netop sluttet af med at fortælle, hvordan regnen kom og dækkede Jorden, men at Noa og hans familie var i sikkerhed i arken, og at de til sidst kom tilbage på land, fordi Gud sørgede for dem. Men så kom det skæbnesvangre spørgsmål fra min datter: ” Men mor, hvad så med alle de andre?”

Det er sært, hvordan jeg som voksen kan overse det åbenlyst brutale i denne bibelhistorie. Men min datter var ikke til at snyde: Der var jo mange mennesker, som ikke kom med i båden! Hvad skete der med dem?

Hvad skal man egentlig sige til Guds forsvar?

Det ville være en lodret løgn, hvis jeg påstod, det ikke anfægter mig, at Gud, ifølge Bibelen, ikke frelser alle mennesker. Så hvad siger jeg som mor til min datter, når Gud fremstår som en ukærlig bøddel? Og hvad siger jeg til de voksne, der grundlæggende stiller samme spørgsmål: Elsker Gud ikke alle mennesker? Hvorfor skulle Gud så gøre forskel på mennesker? Hvorfor bliver nogle frelst, og andre går fortabt?

Alle mennesker får mulighed for at kende Gud, men nogle vælger ham fra. Derfor har vi de svære passager i Bibelen – fordi mennesker vælger Gud fra, ikke fordi Gud vælger mennesker fra. Således har jeg kun det forsvar, som Bibelen selv giver. Jeg må stole på det, der står sort på hvidt, og stole på, at det gælder hele vejen igennem:

  • at Gud er en kærlig og trofast Gud;
  • at hans visdom overgår min forstand;
  • at Jesus er vejen til evigt liv;
  • at Jesus har magt til at frelse og dømme retfærdigt, fordi Gud vil det.

Sommetider har vi voksne brug for at læse Bibelens fortællinger med et barns åbne sind og øjne. Her fryder vi os over den ubegribelige kærlighedsgave Gud rækker os, men vi græder også over den sorg, det er, når nogen vender Gud ryggen og siger nej tak til en relation med ham. På sin vis er Bibelen så åbenbar, at selv børn forstår, hvad der er på spil.

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights