Gudstjeneste-overload

Der sker et eller andet med gudstjenesterne i disse år, som jeg ikke er sikker på, jeg forstår: Gudstjenesterne bliver mere og mere omfattende. Man kan sidde med følelsen af, at der skal være plads til hele pivtøjet, for at imødekomme et splittet fællesskab. Det synes jeg er en trist udvikling.

Personligt har jeg oplevet gudstjenester, som skulle rumme plads i liturgien til optræden fra både børnekor og juniorkor, fælles børnesange (f.eks. til børnekirke), lovsangsafdelinger, almindelige salmer, bestemte salmer møntet på kirkeåret – f.eks. til højtider, instrumentale indslag, mange nadverborde, stilletid, en prædiken på 20-30 minutter, vidnesbyrd, informationer om det ene og andet – og så selvfølgelig alt det andet der plejer at være i en gudstjeneste – for ikke at tale om alt det, der eventuelt sker efter gudstjenesten.

Det har for mig resulteret i alenlange søndage med super overtrætte børn (og voksne) til følge. For at være helt ærlig er det sådan nogle oplevelser, der gør det svært for mig, at komme trofast i kirke. Det kan jeg simpelthen ikke overskue hver eneste uge. Så får jeg meget hurtigt gudstjeneste-overload.

Misforstå mig ikke – jeg sætter skam selv pris på at gudstjenestens forløb ikke nødvendigvis er skrevet i granit, og at den – med måde – kan varieres efter behov. Det, jeg ikke forstår, er, hvorfor gudstjenesten er blevet et display for alle mulige kroge af menighedens personlige præferencer og behov. Kan vi ikke hjælpe hinanden med at holde gudstjenesten lidt til ilden, og fokusere søndag formiddag kort og præcist på det, som er gavnligt og opbyggeligt for fællesskabet som helhed, når nu det er et mangfoldigt fællesskab, der forsamles til gudstjenesten?

Det er forkyndelse og undervisning af evangeliet, dåb og nadver samt bøn og lovprisning, som bør være i fokus.

Så kan vi glad og gerne give tid og plads til alt det andet resten af ugens dage! Til gengæld vil jeg også gerne opfordre til, at vi så tænker ekstra grundigt over, hvordan vores gudstjenester på en enkel, klar og kontinuerlig måde, rammer menigheden som helhed bedst. Det gælder både de små og store børn, de unge, de voksne, de ældre, dem med særlige behov, dem fra andre kulturer end vores egen osv.

Photo by Bernd Dittrich on Unsplash

3 kommentarer til “Gudstjeneste-overload”

  1. Kan du sætte tid på hvad du tænker er godt? Hvor længe tænker du som småbørnsmor, vi i menighedsfamilien skal bruge tid sammen om søndagen, for at det ikke bliver for meget, men heller ikke for lidt?

    Svar
  2. Hej Margrethe
    Tak for dit spørgsmål! Jeg har ikke facebook, så svarer lige her. Men jeg har set kommentarerne derinde. Mit ærinde er ikke at sætte et tidspunkt på gudstjenesten. Det tror jeg bedst, man kan gøre de enkelte steder. Mit ærinde er dog at gøre opmærksom på, at der mange steder sker en udvikling, hvor gudstjenesterne skal rumme mere og mere, og derfor nødvendigvis også bliver længere. Det er der en uhensigtsmæssig slagside ved. Mere er ikke altid bedre – det vil være en smagssag, som jeg synes, man skal passe på med at pådutte andre som “et åndeligt behov”, selvom det måske er ens egen præference. Men for nogle vil en længere gudstjeneste gøre det sværere at deltage. Det kan være småbørnsfamilier ( men det er nu ikke alle, der har det som jeg), det kan være folk der har weekendarbejde, fysisk syge mennesker, folk med stress, angst og andre socialt relaterede lidelser osv. Jeg synes bare vi skal tænke på hele fællesskabet, når vi strukturerer gudstjenester. Ellers får vi hurtigt skåret en masse mennesker fra, og står tilbage med, hvad man måske kan kalde de mere ressourcestærke /dem med mest overskud. Personligt synes jeg at 4-6 kvarter er passende, afhængigt af hvor mange nadverborde man har. Men selv en time er i overkanten for mine børn og mig, hvis det ikke skal ødelægge resten af søndagen. Men der må man jo vælge, hvor man har lyst til at komme, efter hvad der passer ens behov på den front. Eller måske kan man liste af tidligere, eller dumpe ind lidt senere. Der må vi være gode til at give lidt plads, tænker jeg. Håber det var svar på dit spørgsmål.
    mvh Lene

    Svar

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights