Grønland – skønhed og skygger

Årligt er der flere aborter en barnefødsler i Grønland, og antallet af selvmord er i procent verdensrekord.

I juni var jeg i Grønland for første gang i mit liv. Det var en stor oplevelse. Samtidig gav det mig en forståelse for, hvorfor en stigende gruppe kristne i Danmark retter deres tanker, bønner og missionsindsats mod Grønland. Jeg tager mindst tre indtryk med mig fra turen.

Naturen

I Danmark retter naturen sig ind efter os mennesker. I Grønland er det omvendt. Her må menneskene rette sig ind efter naturen. De få og små byer og bygder ligger i det kæmpe land, som øer i et ocean. Det er fascinerende, når man kommer fra det danske kulturlandskab, men det er mere end det. Det er skaberværkets vidnesbyrd om sin skaber i en højere potens, end vi er vant til. Det gælder Guds majestæt, som bevidnes af bjergenes, fjordenes og havets storhed. Men det er også skønheden. Grønland er ufatteligt smukt på en solskinsdag i juni, når isbjergene sejler forbi som gigantiske abstrakte kunstværker. De vidner ikke kun om Guds skaberkraft, men også om hans sans for det smukke og om hans egen skønhed.

Naturen i Grønland gør også noget ved mennesker. Vi er små deroppe. Det er vi også i Danmark, men det mærkes tydeligere på kanten af indlandsisen.

Folket

Det grønlandske folk er venligt og imødekommende. De smiler meget, og taler gerne til en fremmed som mig. De er stolte og glade over deres land og deres kultur. Jeg tror, at grønlændere er mennesker, man let kommer til at holde af.

Samtidig er der en skygge over folket. I Aasiaat fik jeg at vide, at der i 70 % af hjemmene havde været overgreb på børn. Det er ofte en onkel, der er den skyldige. Årligt er der flere aborter en barnefødsler i Grønland, og antallet af selvmord er i procent verdensrekord. I Nuuk, som har 17.000 indbyggere, er der mindst 500 hjemløse. Smerte bag de mange smil.

Selvom 98% er medlemmer af Folkekirken og mange familier har et krucifiks eller et billede af Jesus hængende, er mange grønlændere også bange for genfærd og ånder. Kombinationen af den officielle kristendom og gammel grønlandsk religion og overtro indebærer en åbenhed for den åndelige verden, som binder mange mennesker i frygt og et åndeligt tyranni. Skyggen handler ikke kun om sociale forhold, den har også åndelige dimensioner.

Behovet

Undervejs på min tur tænkte jeg flere gange: “Hvor vil Jesu kunne gøre meget godt heroppe.” Han er der jo allerede, for der er både grønlændere og danskere deroppe, som tror på ham. Men mange grønlændere og deres familier kunne få så meget godt fra Jesus og fra hans menighed, at det over nogle år ville få betydning for hele samfundet deroppe.

Når Jesus frelser et menneske, så sker der noget godt både for evigheden, men også for dette liv. Det har betydning for familierne, for oplevelsen af mening, for ensomheden og for frygten for den åndelige verden.

Der er ingen andre lande, som er tættere på end Danmark, når det gælder kaldet til at tjene det grønlandske folk med evangeliet og Guds kærlighed i konkret omsorg og diakoni. Som al anden mission vil det have både sin pris og sin glæde at rejse til Grønland for at tjene med evangeliet i ord og handling, men nogen skulle gøre det. Og i mellemtiden kan vi alle føje Grønland til vores bedeliste.

​​​

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights