ET NYT ÅR – PÅ GAMLE PRÆMISSER

Nyt år – med blandede følelser

På ELN-bloggen skriver vi mest holdningstilkendegivende indlæg. Det er også meningen og der er nok at tage fat på! Nødvendige og vigtige budskaber! Men hvor kan man også køre træt i alt det, man konstant skal forholde sig til – alle temaerne og debatterne – så mange sager og synspunkter. Man kan få brug for at hvile sig lidt undervejs.

Derfor tillader jeg mig den frihed, at lade det sidste blogindlæg i -17 være noget så fredsommeligt som en nytårshilsen.

Der er noget forjættende over ordene “et nyt år” – lidt på samme måde som “en ny dag”. Ordene indgiver en dejlig følelse af, at man kan starte på en frisk.

Alligevel er det mit indtryk, at en del mennesker, har ret så blandede følelser, når de gælder nytår og nytårsfejringer. “Nytårsaften er ikke en aften, der rigtig siger mig noget”. “En aften, der skal overstås”. Og nytår er nok også en lidt underlig “størrelse”. Omvendt er det jo meget ligetil, at man markerer årsskiftet med en tak for det gamle år og med gode ønsker for det nye.

De blandede følelser, hænger måske også bare sammen med den overfladiske nytårsfejringskultur, vi har i vores samfund generelt, som tilsyneladende handler om at fyre så meget krudt og sprut af, som muligt. (Så sneg der sig alligevel en lille holdningstilkendegivelse ind). Eller de blandede følelser er der, fordi vores liv og vilkår stort set er de samme, selvom tallet skifter fra 17 til 18. Når alt kommer til alt, er det jo kun småjusteringer, vi kan foretage i vores egen lille historie – og i den store.

Nytåret forekommer endvidere at stå i stærk kontrast til julen. Der vidste vi da præcist, hvad vi fejrede.

ET NYT ÅR – I JESU NAVN

Uanset! Nytårsdags prædiketekst handler, hvert andet år om, at barnet i krybben får navnet Jesus. I al sin korthed er det en vidunderlig tekst. For med dette lille barn, indvarsles noget helt nyt. Noget større og mere løfterigt end navnet Jesus findes ikke!
Verdens eneste virkelige håb, er nemlig knyttet til Jesu navn. I det navn findes al den trøst, som urolige, modløse og bange mennesker har brug for.

HVIL DIG

Til dig, hvis mod på et nyt år kan ligge på et meget lille sted, vil jeg gerne sige: Jesu navn er et hvilested, hvor du kan hente nyt mod. Søg derhen. Brorson siger om Jesu navn i en salme, at det er “bange sjæles hvilestavn”. Og til dig, som går det nye år i møde med masser af gå-på-mod: søg derhen.
Vi skal arbejde, debattere og kæmpe for Guds riges sag – også i det nye år. Og vi skal være stille og hvile. Der sker noget, når vi hviler.

Godt nytår i Jesu navn! Birgitte Hjorth Vindum

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights