En usandsynlig succes

‘- og fem ting, vi kan lære af den.

Forestil dig en serie med timelange minutiøse gennemgange af bibelske tekster. Startende med 1. Mosebog kapitel 1, arbejdende sig fra kapitel til kapitel. Holdt i et relativt akademisk sprog, uden formildende fingre lagt imellem de blodige bibelske realiteter og tilhørerne. Fremført af en professor i klar opposition til nogle af tidens mest populære fortællinger og holdninger.

Lyder det som noget jeres kirke kunne tænke sig at lancere? Opskriften på en succes?
Men det er det måske …

Mand i modvind

Den canadiske psykologiprofessor Jordan B. Peterson er primært kendt for sin modstand mod en lov, som påbyder, at man bruger den kønsbetegnelse, den omtalte identificerer sig med. Her er Canada længere fremme i udviklingen mod Absurdistan end selv Danmark. Peterson måtte igennem en mediestorm på grund af sin frihedskamp.

Sidste år kastede han sig så over et overraskende projekt: At udlægge den dybere psykologiske mening og betydning af de bibelske tekster. Det er særdeles interessant at lytte til hans undervisningsrække. Bl.a. fordi Peterson – som, så vidt jeg kannvurdere det, ikke er troende i traditionel forstand – bevæger sig dybt ind i både filosofi og teologi. Med en påfaldende respekt for de bibelske tekster, baseret på et grundigt studie af bibelkommentarer af klassisk teologisk snit.

Hans tale inkluderer barske sandheder og kontante udfordringer til tilhørerne om at handle på dem. Han
giver klart udtryk, når han er uenig, også med sine fans. Ingen lefleri eller sukker.

Ikke desto mindre er biografer og auditorier tæt pakket med tilhørere, og bibelserien er blevet fulgt af over 1 mio. seere.

‘Hvad der skal til’

Det er en succes, som især ledere og formidlere i kirken kan lære af.
Ikke, at vi skal overtage Petersons teologi eller holde psykologiske forelæsninger. Ikke at vi skal udelade forklaringer, der gør det lettere for nutidsmennesker at forstå, hvorfor de gammeltestamentlige tekster siger, som de gør. Eller at den eneste rigtige måde at undervise på er at gennemgå Bibelen fra ende til anden.

Men hans succes afliver fem myter om, hvad der skræmmer ‘folk’ væk:

1. Guds ord kan ikke selv. Det er for kedeligt og irrelevant.

2. Det må ikke være svært. Hvis folk skal ‘strække’ sig rent intellektuelt for at forstå budskabet, mister vi dem.

3. Vi må styre uden om de svære tekster og de hårde pointer. Hvis vi selv bliver pinligt berørt over det, Gud siger eller gør, vil andre også blive det.

4. Vi må betone det omsorgsfulde, empatiske og følelsesorienterede frem for den logiske, nøgterne
fremstilling.

5. Vi må ikke udfordre folk ved at sige: Hvis ikke du selv gør en indsats, kommer der ingen forandring i dit liv.

Der kan være andre grunde til, at man vælger at gøre budskabet let, blødt og behageligt, men det er i hvert fald ikke i sig selv tiltrækkende for alle nutidens søgere.

Tænk, at vi skulle blive mindet om dét af en uortodoks, lystigt sværgende Rasmus Modsat langt uden for de kirkelige kredse.

Gud har humor.

‘Professor Jordan B. Peterson er blevet de unges YouTube-stjerne’; (portrætartikel i Berlingske Tidende)
Jordan B. Petersons bibelserie på YouTube
Jordan B. Petersons podcast inkl. bibelserien

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights