Du og jeg er med til at fremme sunde kristne fællesskaber. Det kræver bl.a. respekt for andres grænser, sund fornuft og kritiske spørgsmål. Podcast om en kirkes fald viser det med skræmmende tydelighed.
På det seneste er jeg begyndt at lytte til podcasten ”The Rise and Fall of Mars Hill Church”, produceret af Christianity Today. En produktion over flere afsnit, der handler om, hvordan Mars Hill Church i USA, med pastor Mark Driscoll i spidsen, voksede fra grundlæggelse til en kæmpe kirke og pludselig faldt fra højderne med et brag.
Et fald, der har chokeret mange, da han var kendt for en grundig forkyndelse af Bibelen, en stor kærlighed til Jesus og et iltert temperament…
Anklagerne mod Mark Driscoll vælter nu ind om årtiers magtmisbrug og en narcissistisk ledelseskultur. Det er en lang fortælling, som undervejs inddrager relevante perspektiver på både psykologisk narcissisme, åndelige traumer, usund ledelseskultur og fællesskabskultur, et sexfikseret og hyper-maskulint syn på kønsroller, en karismatisk prædikenstil med nedladende undertoner – og meget, meget andet.
Det er ligeledes en fortælling, der har så mange nuancer, at det virker utroligt, at der er tale om samme virkelighed. Noget, som ofte kendetegner en kultur formet af magtmisbrug.
Vi tror let, at vores menneskelige intellekt beskytter os, og at vi – især som større fællesskab – genkender magtmisbrug på lang afstand. Men historien viser igen og igen, at det desværre er en fejlslutning.
En af grundene er, at der netop i en narcissistisk kultur opstår et polemisk billede, som hurtigt lukker munden på kritikere – i hvert fald offentligt (for mange kritiserede ham internt, men forsvandt efterhånden umærkeligt fra kirken). ”Man kan enten sætte sig i bussen, eller blive kørt over af bussen”, har Mark Driscoll selv udtalt.
Man kan undre sig over, at sådanne udtalelser – og utallige andre med dem, blandt andet om grænseoverskridende seksuel adfærd overfor kvinder – ikke vakte større reaktioner.
Men i et personlighedsforstyrret magtspil vil ofre ofte tolerere en høj grad af dårlig opførsel – for den gode sags tjeneste og fredens skyld. Derfor sker det, at folk bliver bagtalt, snydt, fyret, talt ned til, ignoreret, forbigået, sat på plads og frataget indflydelse – uden de store konsekvenser f.eks. fra en bestyrelse (som måske heller ikke kender omfanget – for det er der meget få personer, som egentlig gør).
Mange beretter desuden om et livsforvandlende møde med Mars Hill Church, der fik dem på ret køl. Andre kalder det ”den bedste tid i deres liv”. Ubegribeligt. Men ikke desto mindre en helt afgørende brik til at forstå, hvorfor det kan gå så galt.
Det, som jeg synes, er så vigtigt ved denne podcast, er, at den ad flere omgange, henvender sig direkte til lytteren selv. Dermed er budskabet klart. Du og jeg er med til – med respekt for andres grænser, sund fornuft, kritiske spørgsmål og en forventning om gennemsigtig kommunikation og ledelse – at fremme sunde kristne fællesskaber.
Samtidig må vi erkende, at selv de mest opmærksomme fællesskaber kan blive ofre. Når det sker, er det fuldstændig afgørende for mennesker med traumer på troen, at vi ikke bare taler om, men eksemplificerer Jesu kærlighed over for dem, som den egentlig er. Med respekt for de mange sår sjælen, der har brug for tid og plads. Kærlig autoritet tvinger ingen, men søger altid at elske og påvirke med respekt.
Podcasten kan stærkt anbefales for alle, som vil lære af andre kristnes dyrt købte erfaringer med magtmisbrug.
Hør den på f.eks. på Apple Podcasts, Spotify eller Google Podcasts