Det må godt gøre ondt

Forventninger I
Tre realistiske forventninger for ganske almindelige kristne

Jeg er lidt fascineret af en fitness reklame, der hænger på Lyngby Station: ‘Det må godt gøre ondt’.

Ikke fordi jeg har sadistiske eller masochistiske tendenser (tror jeg?), men fordi det siger noget rigtigt og vigtigt. Noget, vi har brug for at høre i en ømskindet tid, der hele tiden skal ‘mærke efter’. Som tror, at hvis noget føles forkert, er det nok forkert.

Bibelen giver os en helt anden vejledning.

‘I må ikke undre jer’

Apostlen Johannes skriver til de kristne: ‘I må ikke undre jer, brødre, hvis verden hader jer’ (1 Joh 3,13). Jesus siger til sine følgere, at de skal regne med at få samme smertefulde behandling, som han fik (Mt 10,24).

Derfor reagerede de første disciple ikke med chok og skuffelse, når de blev latterliggjort, udstødt, fængslet, tortureret og henrettet.

Det gjorde ondt på dem – selvfølgelig gjorde det det! De var jo helt almindelige mennesker. Men de gik ikke i panik, de gav ikke op, for det var præcis, som deres Mester havde forudsagt.

Er vi i dag i sync med denne holdning? Formidler vi den til næste generation af kristne, så vi bygger udholdenhed og tro?

1. Forvent had

Mange kristne bliver overraskede eller mismodige over at blive lagt for had for kontroversielle bibelske sandheder.

Der hænges med næbbet, vi skammer os en smule: ‘Burde vi ikke have fundet en bedre, mere kærlig måde at sige det på? Eller tie helt stille?’

Og ja, vi skal tale med indlevelse, mildhed og kærlighed. Og ja, vi skal holde fred med alle, så vidt det står til os. Og ja, vi skal virkelig arbejde på at kommunikere på modtagernes præmisser!

Men når det er sagt og gjort, så fortæller Bibelen os ret klart, at had er reglen, for dem, som følger Jesus. Fordi der altid være noget i Guds evige sandheder, vores tid og kultur vil støde sig på.

Det er ikke rart. Det gør ondt. Men det er helt som forventet.

2. Forvent nederlag

Nogle kristne bliver anfægtet, når de selv eller andre kristne taber diskussioner på de sociale medier, i kantinen, i det offentlige rum: ‘Der må være noget galt. Enten med kristendommen eller med mig.’

Og det kan meget vel være, vi selv er ude om det. At vi skulle øve os lidt mindre på guitar og lidt mere på trosforsvar. Det mener jeg virkelig: Vi kan blive meget bedre til at forstå vores tid og fremlægge de stærke argumenter for troen, som findes. Mere af dét, tak.

Vi skal bare være realistiske: Denne kamp handler også om andet end fornuft. Der er åndelig blindhed og en, ofte ubevidst, ‘undertrykkelse af sandheden med uretfærdighed’ (Rom 1,18) på spil.

Så uanset hvor godt, du argumenterer: Forvent at der vil komme nederlag.

Det gør nas. Det føles forkert. Men det er helt, som det skal være.

3. Forvent pres

Mange danske kristne har svært ved at slippe forestillingen om, at Danmark er ‘et kristent land’, og at vi skal udgøre flertallet.

Men Jesus siger, at det kun er ‘få’, der vil følge hans vej (Mt 7,14). At kristne nærmest per definition vil være i mindretal, og at flertallet vil lægge pres på os.

Her og nu kan vi glæde os over, at vi har virkelige gode vilkår i Danmark. Lad os kæmpe for, at det skal fortsætte. Men vi skal ikke undre os, hvis det ikke lykkes. Vi kan godt forvente mere mobning, mere udelukkelse og mere pres i fremtiden.

Det er ikke rart. Det føles forkert. Men det er helt, som det skal være. Gud har styr på det.

Og så er der noget mere at sige …


Næste blog på ELN’s hjemmeside vil være Forventninger II

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights